У США запропонували наратив, що Косово і Сербія – це «дійсно Європа» / фото ua.depositphotos.com

Наратив, що Косово — це частина Сербії повинен залишитися в минулому. Потрібно говорити про ці держави, як про складові європейського регіону. У майбутньому Західні Балкани стануть генератором зростання всієї Європи.

Такі заяви зробив спеціальний представник США на Західних Балканах Габріель Ескобар в інтерв'ю телеканалу N1. Він поговорив з журналістами після зустрічі президента Сербії Олександра Вучича, прем'єр-міністра Косово Альбіна Курті і спецпредставника ЄС з політики Західних Балкан Мирослава Лайчака в Белграді.

"Я думаю, що ми повинні забути наратив про те, що Косово — це Сербія, і перейти до того, що Косово і Сербія — це дійсно Європа. Відповідно, у вас спільне майбутнє", — заявив Ескобар.

Відео дня

За словами спеціального представника США, зустріч була професійною і спокійною. Його надихнув "рівень відкритості", який продемонстрували політики. Ескобар вважає, що в осяжному майбутньому відносини між Сербією і Косово налагодяться.

На зустрічі Приштину переконували приймати конструктивні рішення. Спецпредставник США вважає, що ніхто не повинен страждати через номерні знаки машин. Обидві сторони повинні орієнтуватися на європейський підхід.

"Це століття є часом можливостей для регіону. Косово і Сербія обов'язково будуть пов'язані. Західні Балкани стануть генератором зростання для всього європейського континенту", — додав Ескобар.

Нагадаємо, 31 липня на півночі Косово почалися збройні сутички через зміни правил проїзду в Косово.

Президент Сербії Олександр Вучич заявив, мовляв, армія Косово нібито збирається напасти на сербів на півночі країни. Пізніше він виступив зі зверненням і сказав, що Сербія "буде шукати миру".

Після цього послідувала заява контингенту KFOR про готовність втрутитися в назріваючий конфлікт, якщо стабільність північних регіонів Косово опиниться під загрозою.

Раніше на цьому тижні Вучич пообіцяв врятувати сербів, які проживають в Косово власними силами. Президент звинуватив НАТО, що військові не хочуть цього зробити.

Вас також можуть зацікавити новини: