Додон поступився першою позицією / REUTERS

У президентській гонці в Молдові змінився лідер: нинішній глава республіки Ігор Додон, відомий своїми заявами про "російський Крим", поступився першою позицією екс-прем'єру країни Майї Санду.

Про це свідчать дані обробки ЦВК 98,04% протоколів, пише Newsmaker.

Зокрема, Санду, яка очолює партію "Дія і солідарність", набирає 34,39% голосів, тоді як Додон - 34,11%. Третя позиція у мера міста Бєльці Ренато Усатого - 16,9%.

Відео дня

Таким чином, за підсумками обробки 98,27% бюлетенів Санду обходить Додона з відривому 0,71%.

Читайте такожПрезидентські вибори в Молдові: опубліковані попередні результати

Як пише "Європейська правда", цього року велику активність проявили громадяни Молдови на іноземних дільницях. У багатьох європейських країнах повідомляли про багатогодинні черги до дільниць. Водночас у самій Молдові явка виявилася рекордно низькою. До закриття дільниць у Молдові повідомлялося, що всередині країни проголосувало 1,21 млн виборців, а за кордоном – 140 тисяч.

Як правило, активність виборців за межами Молдови грає на руку Санду - на дільницях в ЄС вона завжди мала підтримку переважної більшості. Наприклад, на виборах 2016-го, де в другому турі також змагалися Додон і Санду, на закордонних дільницях (з урахуванням голосування в РФ) близько 80% виборців віддали голоси на користь Санду.

Вибори президента Молдови 2020

  • Перший тур відбувся у неділю, 1 листопада.
  • Поріг явки в першому турі виборів становить 33,3%. Переможцем президентських виборів визнається кандидат, який отримав більше половини голосів виборців, включених до списків. Якщо ж голосів буде менше 50%, то через два тижні відбудеться другий тур.
  • За порядком у день виборів стежать 6 тисяч поліцейських. Рух по країні дозволено тільки транспорту місткістю не більше восьми осіб.