Війна в секторі Гази / фото ua.depositphotos.com

Кривава війна в секторі Газа надає головним геополітичним суперникам Сполучених Штатів - Китаю та Росії - можливість заручитися підтримкою в усьому світі, адже дозволяє двом репресивним автократіям підняти хвилю симпатії до палестинців і позиціонувати себе як борців за гуманітарні цінності та мир.

Про це йдеться у матеріалі америкнскього видання The Wall Street Journal. Зокрема, автори зазначають, що хоча і Москва, і Пекін підтримували тісні стосунки з Ізраїлем протягом десятиліть, а прем’єр-міністр цієї країни Біньямін Нетаньяху навіть використовував рекламні щити, на яких був зображений він із президентом РФ Володимиром Путіним під час минулорічних виборів, обидві держави явно відмовилися критикувати ХАМАС за напад на південь Ізраїлю 7 жовтня.

Дистанціювавшись від Ізраїлю, Росія та Китай відтоді зосередилися на тому, щоб представити війну як частину глобальної боротьби за владу проти США, при цьому Ізраїль нібито є лише регіональним пішаком Вашингтона.

Відео дня

Путін, чиї сили зрівняли з землею кілька українських міст, сказав у зверненні минулого тижня, що у нього "сльозяться очі", коли він спостерігає за ізраїльськими бомбардуваннями сектору Газа. За його словами, російські солдати в Україні борються з тим самим американським "коренем зла", і їхні бої "вирішать долю Росії та всього світу, включаючи майбутнє палестинського народу".

Риторика Китаю була більш стриманою, а лідер країни Сі Цзіньпін уникав публічних коментарів щодо Близького Сходу після початку конфлікту. Китайські державні ЗМІ, однак, були переповнені коментарями, що критикують "лицемірство" та "розпалювання війни" США на Близькому Сході та протиставляють це вимогам Пекіна щодо негайного припинення вогню та створення Палестинської держави.

Китай заявив, що його позиція щодо палестинського питання така ж, як і у Росії, і обидві країни спільно проголосували в Раді Безпеки ООН минулого місяця, щоб накласти вето на резолюцію щодо кризи, запропоновану США.

"Країни повинні підтримувати міжнародне право, а не чіплятися за геополітичні розрахунки, не кажучи вже про подвійні стандарти. Китай продовжуватиме стояти на боці міжнародного права та законних прагнень арабського та ісламського світу", — сказав представник Китаю в ООН Чжан Цзюнь.

"Скрутне становище на Близькому Сході має змусити Вашингтон відмовитися від свого давнього ворожого ставлення до Китаю, додав Ван Хуйяо", керівник дослідницької групи Центру Китаю та глобалізації в Пекіні.

"Вони справді не повинні ставитися до Китаю як до суперника. … У них є виклик російської війни в Україні, тепер у них буде інший виклик ізраїльсько-палестинського конфлікту. Вони також не повинні мати виклик з Китаєм", – сказав він. "Вони повинні ставитися до Китаю як до партнера, як до миротворця, і повинні співпрацювати з Китаєм у цих глобальних питаннях".

ХАМАС високо оцінив такі сигнали. Халед Мешаль, один із головних лідерів угруповання, заявив у нещодавньому телевізійному виступі, що ХАМАС прагне "співпраці з великими державами Китаєм і Росією". Він додав, що Росія виграла від атаки 7 жовтня, оскільки вона відвернула увагу Вашингтона від України, і що Китай може бути надихнутий рейдом ХАМАС на власні плани захоплення Тайваню.

"На відміну від Росії та Китаю, США та більшість інших західних країн вважають ХАМАС, члени якого 7 жовтня вбили близько 1400 ізраїльтян і взяли сотні інших у заручники, терористичною організацією", - нагадують автори матеріалу.

Останні новини сектору Газа

Напередодні прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив, що місто Газа зараз оточене, і ЦАХАЛ діє в місті. За його словами, ЦАХАЛ посилює тиск на ХАМАС і вбив "багатьох терористів", в тому числі підпільних.

"ХАМАС тепер виявляє, що ми приходимо в такі місця, про які вони ніколи не думали", - сказав він.

Пізніше міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант підтвердив, що сили ЦАХАЛу знаходяться в центрі міста Газа. Він додав, що лідер ХАМАСу в секторі Газа Яхья Сінвар оточений в бункері. Але де знаходиться цей бункер, міністр не уточнив.

Післявоєнний план Ізраїлю не включає в себе окупацію сектора Газа, однак його війська контролюватимуть безпеку в регіоні. Про це заявив старший радник прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу Марк Регев.

"Я думаю, можна очікувати чогось більш рухомого, більш гнучкого, де ми могли б в'їжджати і виїжджати в міру необхідності, щоб впоратися з ситуацією з безпекою. Ми не говоримо про будь-яку тривалу окупацію сектора Гази", - заявив він.

Вас також можуть зацікавити новини: