Бойовики ХАМАС два роки успішно приховували плани атаки від розвідки Ізраїлю / фото ua.depositphotos.com

Невелика група бойовиків терористичного руху ХАМАС, яка планувала напад на Ізраїль, протягом двох років спілкувалася через мережу стаціонарних телефонів, прокладену в тунелях під сектором Гази. Про це повідомляє CNN з посиланням на два джерела, знайомих з даними американської розвідки. 

Відзначається, що телефонні лінії в тунелях дозволяли бойовикам таємно спілкуватися один з одним, не привертаючи уваги ізраїльської розвідки. Також вони весь цей час не користувалися комп'ютерами і мобільними телефонами. 

За словами одного зі співрозмовників CNN, незважаючи на те, що командири наземних підрозділів ХАМАС і бійці угруповання тренувалися протягом багатьох місяців і перебували в стані готовності, про конкретні плани вони дізналися тільки за кілька днів до нападу.

Відео дня

Водночас Ізраїлю було відомо, що палестинські бойовики використовували дротові системи зв'язку ще до жовтневого нападу.

За словами ізраїльського чиновника, влітку ізраїльські військові виявили захищені провідні лінії зв'язку і камери відеоспостереження, під час операції в місті Дженін на півночі Західного берега річки Йордан.

Тоді ЦАХАЛ заявив, що завдав удару по об'єднаному оперативному командному центру, використовуваному осередками бойовиків в Дженіні, зазначивши, що він використовувався для "розширеного спостереження і розвідки". За словами представників ЦАХАЛу, це був "центр координації та зв'язку між терористами".

Напад ХАМАС на Ізраїль

7 жовтня бойовики ХАМАС завдали з сектора Гази масований ракетний удар по Ізраїлю, а також прорвалися через кордон та територію країни і почали масово вбивати переважно мирних ізраїльтян, включаючи жінок та дітей. 

Влада Ізраїлю оголосила мобілізацію, витіснила терористів зі своєї території, після чого почала наносити удари у відповідь по території сектора Гази, щоб знищити ХАМАС.  

Крім того, Армія оборони Ізраїлю готується до наземного вторгнення в Газу, прагнучи остаточно ліквідувати угруповання.

Вас також можуть зацікавити новини: