На Заході досі вірять деякми кремлівським міфам про Україну / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Починаючи повномасштабне вторгнення в Україну, Кремль виходив з кількох міфів – що Україна слабка і "несправжня" держава, що Захід надто розділений, щоб якось відреагувати на вторгнення тощо. Ці міфи були розбиті у перші місяці війни, але залишається ще кілька міфів, які досі спотворюють бачення цієї війни, пише Politico.

Видання зауважує що міфи є не просто помилковим сприйняттям ситуації. Насправді вони можуть чинити помітний вплив на тих, хто ухвалює важливі рішення. Наприклад, на республіканців у Конгресі США. Ось чотири головних міфи, які досі заважають Україні та її союзникам покінчити з російською агресією:

  1. Україна не може перемогти. Україна повернула собі величезні території, захоплені Росією, починаючи з лютого 2022 року. Politico зазначає, що успіхи України на полі бою були б ще значнішими, якби вона негайно отримала ту зброю, яку просила на початку — від систем протиракетної оборони та ракет великої дальності до винищувачів і танків.
  2. Настав час для перемир’я. Цей наратив спростовують дії Росії на полі бою, включаючи страту поранених українських військовополонених в Авдіївці та продовження бомбардувань і вбивств українських мирних жителів, звірства на окупованих територіях. Крім того, Путін вже порушував дані ним обіцянки, тож перемир’я стане для нього лише можливістю відновити свої сили. Інші диктатори сприйняли б будь-які поступки Путіну як сигнал, що можна нападати на сусідів і забирати їхні території.
  3. Україна безнадійно корумпована країна, яку очолюють неонацисти. Politico наголошує, що президентом України є єврей, а до цього був прем’єр-міністр єврей (Володимир Гройсман). Це виключає тезу про неонацистів. Також видання підкреслює, що корупція в Україні не є чимось унікальним для пострадянського простору, а боротьба з нею з початком війни лише посилилася. 
  4. Україна є неправильним пріоритетом для Заходу. Politico визнає, що Китай, безсумнівно, становить серйозний виклик для США і їхніх союзників в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні, особливо для Тайваню. Але саме Росія вторглася в сусідню державу — втретє після вторгнення в Грузію в 2008 році та в Україну в 2014-му. Китай (поки що) не вторгся. Вторгнення Путіна вже спричинило найбільшу кризу безпеки на європейському континенті з часів Другої світової війни. Навпаки, військова загроза від Китаю все ще є теоретичною.

Війна в Україні: роль Заходу

Як писав УНІАН, військово-політичний аналітик Ян Бонд назвав 4 кроки, які негайно має зробити Європа заради перемоги України у війні. За його словами, надії на США залишається усе менше, тому доля України залежить від найближчих сусідів.

Відео дня

При цьому експерти попереджають, що європейці дарма не вірять у можливість російської агресії проти країн-членів НАТО. На думку аналітика Сергія Сумленного, Кремль планує не широкомасштабну війну, а обмежену гібридну агресію проти країн Балтії. Якщо НАТО не зможе адекватно відреагувати на такий тип агресії, це просто знищить альянс.

Вас також можуть зацікавити новини: