Україні потрібні усі зусилля Європи, каже експерт / фото facebook.com/JointForcesCommandAFU

Через внутрішньополітичну ситуацію в США подальша доля України в значній мірі залежить від допомоги Європи. Але для самих європейців перемога України теж є критично важливою. Таку думку висловив заступник директора Центру європейських реформ, колишній британський дипломат Ян Бонд на сторінках авторитетного видання Time.

На його думку, республіканці США "готові кинути Україну під автобус", тому "суворий вибір" зараз стоїть перед європейцями – активізувати власні зусилля і допомогти Україні прогнати агресора, або погодитися на перемогу Росії. Наприклад, угорський прем’єр-міністр Віктор Орбан виступає за негайну зупинку поставок зброї Україні, аби вона пішла на поступки Володимиру Путіну. Але такая позиція не зможе зібрати консенсус в ЄС, переконаний аналітик.

"Переговори з Путіним завжди закінчуються сльозами. Попри те, що Мінські угоди 2014 і 2015 років дали Путіну фактичний контроль над Кримом і частиною східної України, через сім років він повернувся за добавкою. У Путіна є нав'язлива віра, про яку він довго повторював у своєму інтерв'ю Такеру Карлсону 8 лютого, що Україна є невід'ємною частиною Росії", – пише Бонд на сторінках Time.

Відео дня

Автор публікації наголошує, що витрати європейців на рішучу перемогу українців у підсумку будуть набагато меншими, ніж російське підкорення України, адже потім настане черга інших країн, що колись входили до складу Російської імперії. При цьому аналітик називає 4 речі, які Європа повинна зробити у заради української перемоги.

"По-перше, припиніть говорити, що Європа підтримуватиме Україну "скільки буде потрібно", а почніть говорити, що вона підтримуватиме Україну "скільки б не було потрібно". Це не війна, яку Європа може дозволити собі програти, і її розповідь для внутрішньої та зовнішньої аудиторії має це відображати", – наголосив Ян Бонд.

По-друге, він закликає серйозніше взятися за антиросійські санкції, аби Росія не могла отримувати західні компоненти, технології і верстати для військового виробництва та не могла отримувати надприбутки від експорту нафти для фінансування війни.

По-третє, аналітик закликав "спустошити арсенали Європи" і передати Україні зброю, яка припадає пилом на складах у країнах, яким зараз нічого не загрожує. 

"Немає сенсу зберігати запаси зброї та боєприпасів на чорний день. Негода вже накрила Україну. Наприклад, країни НАТО мають понад 2000 танків Leopard 2, але лише близько 130 передано Україні. Близько 14 із понад 200 британських танків Challenger 2 були відправлені аналогічним чином", – зауважує він і закликає одночасно з поставками старих запасів різко наростити виробництво нової зброї.

По-четверте, Ян Бонд закликав негайно використати 300 мільярдів доларів заморожених російських активів для економічної підтримки України. 

Проблеми із західною підтримкою України

Як писав УНІАН, США припинили надавати військову та фінансову допомогу Україні через внутрішньополітичні чвари. Останній пакет американської зброї був виділений у грудні. Тепер поставки зброї із США йтимуть лише за рахунок того, що було замовлено у промисловості і оплачено раніше, але ще не було виготовлено. 

Одночасно з цим ЄС зриває виконання власного зобов’язання про передачу Україні 1 мільйону артилерійських снарядів протягом року. 

На цьому тлі з’явилося повідомлення, що Іран передав Росії 400 балістичних ракет власного виробництва. Раніше свої ракети росіянам передала і КНДР. Італійський військовий експерт Томас Тейнер емоційно назвав Захід "поганим союзником" для України, порівняно з тим, як Іран і КНДР допомагають агресору.

Вас також можуть зацікавити новини: