"Вагнер" збирає кошти на боєприпаси через YouTube / REUTERS

YouTube не банить рекламу російського терористичного угруповання "Вагнер", найманці Пригожина навіть збирають кошти на боєприпаси через зазначену платформу, йдеться у розслідуванні The Sunday Times.

Журналісти знайшли цілий плейлист "Вагнера" на YouTube, в основному - реп-пісень, десятки пропагандистських роликів, в тому числі такі, що містять заклики приєднуватися до угруповання. 

Є також докази того, що алгоритм YouTube використовується для підживлення проросійської дезінформації. Коли відеоролики "вагнерівців" на платформі закінчуються, глядачі перенаправляються на все агресивніші відеоролики про групу терористів, йдеться в матеріалі. 

Відео дня

Автори розслідування вказують, що розміщення таких відео вже порушують принципи спільноти YouTube. Понад те, на думку експертів, ролики "Вагнера" порушують і закон США про санкції.

Деякі ролики, переглянуті користувачами по кілька мільйонів разів, були завантажені через канали кремлівських ЗМІ, власники і кореспонденти яких теж перебувають під американськими санкціями.

Як вже вище зазначалося, такі промо-ролики ПВК "Вагнер" мають по 3-4 мільйони переглядів. YouTube пропускає пісні "вагнерівців", що містять, в тому числі, заклики до російської влади дати найманцям "більше снарядів". 

Разом з тим компанія вже відреагувала на запит журналістів The Sunday Times і видалила деякі ролики, зокрема відео із зазначеними банківськими реквізитами ПВК. Те ж зробив TikTok після звернення ЗМІ. 

"Вміст, призначений для похвали, просування або допомоги войовничим екстремістським або злочинним організаціям, заборонений на YouTube. Google прагне дотримуватися законів США про санкції і застосовує відповідні політики відповідно до своїх умов обслуговування", - відповіли журналістам в YouTube. 

"Вагнерівці" в Україні - санкції проти угруповання Пригожина

Відомо, що десятки тисяч найманців терористичного угрупування "Вагнер" воюють або воювали в Україні у 2022-23 роках. "Кухар Путіна" Пригожина відправив всю ПВК на Донбас, але через великі втрати "вагнерівців" підкріпили регулярними військами РФ.

"Вагнерівці" були внесені до санкційних списків Великої Британії, ЄС і США за скоєні воєнні злочини в Україні та Африці, де у Пригожина є свої бізнес-інтереси. Крім того, Вашингтон визнав ПВК міжнародною злочинною організацією.

Станом на січень 2023 року британська розвідка налічувала до 50 тисяч "вагнерівців" в Україні, але, найімовірніше, найманців в Україні поменшало через величезні втрати, які угруповання зазнало в "м'ясних" штурмах за Бахмут. 

Вас також можуть зацікавити новини: