11 травня - Свято шлунка або День «Іж усе, що хочеш» / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 11 травня 2021

Цього дня в світі відзначаються Свято шлунка або День «Їж усе, що хочеш», День прасованих шнурків, День очікування Мері Поппінс, Всесвітній день обізнаності про егоїзм.

Читайте такожЦерковні свята у травні 2021: православний календар на місяцьУ США - День штату Міннесота, День «Сутінкової зони», День прав людини у В'єтнамі, День пінного ролика для масажу, День кексу «Хостесс», в Індії - День технологій, в Ісландії - Останній день рибальського сезону, в Лаосі - День Конституції, в Іспанії - Свято святого Анастасіо в Леріді, у Канаді - День деніму, День Нісгіа, в Індонезії - День військової поліції. 

Пам'ятні дати 11 травня, річниці та події

У 330 році відбулася урочиста церемонія освячення Константинополя – на той час столиці Римської імперії. Місто було засноване римським імператором Костянтином Великим, який прийняв християнство. Константинополь був закладений у листопаді 324 року на місці давньогрецького міста Візантії, на європейському березі Мармурового моря, біля входу в протоку Босфор. Вигідне торгове та географічне положення вплинуло на рішення імператора закласти столицю своєї імперії саме тут. Дотримуючись порад астрологів, Костянтин здійснив ритуал освячення міста, як нової столиці Римської імперії в листопаді 328 року. На той час місто вже активно будувалося й було добре укріплене. Сьогодні Константинополь - це Стамбул - місто з багатою історією, один із мегаполісів Туреччини.

Відео дня
У 1997 році чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров визнав поразку в матчі з комп'ютером IBM Deep Blue / фото УНІАН

У 868 році китайський чернець Ван Цзе виготовив «Алмазну сутру». Це - найдавніший точно датований друкований документ, що дійшов до наших днів.

У 1833 році після зіткнення з айсбергом затонув в Атлантичному океані англійський вітрильник «Lady of the Lake». Загинуло 215 осіб.

У 1867 році на конференції в Лондоні європейські держави гарантували незалежність і нейтралітет Великого герцогства Люксембург.

У 1920 році Рада Оксфордського університету дозволила жінкам отримувати освіту в своїх стінах.

У 1926 році зі Шпіцбергена в Теллер (Аляска, США) у перший політ на Північний полюс вилетів дирижабль «Норвегія». Серед членів екіпажу були видатні особистості: Амундсен, Умберто Нобіле і Лінкольн Еллсуорд.

У 1928 році в Нью-Йорку почалася перша в світі регулярна трансляція телепередач.

У 1931 році банкрутством австрійського банку «Кредит-Анштальт» почалася фінансова криза в Центральній Європі.

У 1949 році Ізраїль вступив до ООН.

У 1949 році Королівство Сіам було перейменовано на Таїланд.

У 1949 році в Нью-Йорку був проданий перший фотоапарат «Полароїд». Коштував він тоді 89 доларів 95 центів.

У 1981 році в Лондоні відбулася прем'єра мюзиклу Ендрю Ллойда Веббера «Кішки».

У 1997 році чемпіон світу з шахів Гаррі Каспаров визнав поразку в матчі з комп'ютером IBM «Deep Blue».

У 2000 році в Індії народилася мільярдна мешканка держави - Аста Арора.

Яке сьогодні церковне свято

11 травня церква вшановує пам'ять мучеників Дади, Максима і Квінтіліана / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 11 травня вшановує пам'ять мучеників Дади, Максима і Квінтіліана. У народі день назвали Максимів, або Березосік. Ще 11 травня - Радониця, День поминання предків, ще день називають Проводи або Гробки. 

Що сьогодні не можна робити 

Читайте такожТравневі свята 2021: коли та скільки днів відпочинку отримають українціНегласною забороною при відвідуванні кладовища вважаються гучні розмови та веселощі. Водночас не потрібно занадто яскраво висловлювати свою скорботу - це може потривожити душу померлого. Вважається, що не можна обертатися, залишаючи кладовище. Ще побутує міф, що на кладовищі не варто приходити вагітним, з немовлям і дітьми до 7 років. 

Прикмети на 11 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- зірки яскраво мерехтять на світанку - до дощу; 

- сонце встає ясним - літо буде хорошим; 

- вдень тепло й сонячно, а вночі світять яскраво зірки - рік буде врожайним. 

Вас також може зацікавити: