15 травня - Міжнародний день сім'ї / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 15 травня 2021

Цього дня в світі відзначаються Міжнародний день сім'ї, Всесвітній день віскі, День «Принесіть кому-небудь квіти», Міжнародний день астрономії, Міжнародний день клімату, Міжнародний день відмовника від військової служби за переконаннями совісті, Всесвітній день скрипки, День посадки лимонного дерева, Всесвітній день скандинавської ходьби. 

Читайте такожДень батька 2021: якого числа відзначають, історія та особливості святаВ Україні - День науки, День Європи, у США - День збройних сил, День пам'яті охоронців порядку, День нейлонових панчіх, День солом'яного капелюха, День навчання плаванню, День зникаючих видів тварин, День шоколадних чіпсів, в Індії - День дерева, у Південній Кореї - День учителя, в Парагваї - День матері, у Колумбії, Мексиці - День учителя, в Японії - Фестиваль мальви, в Іспанії - День святого Ісидора, у Грузії - Свято «Константінеоба», в Парагваї - День незалежності, у Словенії - День збройних сил, в Литві - День установчого Сейму, в Австрії - День відновлення незалежності.

Пам'ятні дати 15 травня, річниці та події

У 1252 році Папа Римський Інокентій IV оголосив буллу «Ad extirpanda», що дозволяє інквізиції катувати підозрюваних у єресі.

Відео дня

У 1536 році Анна Болейн - друга дружина короля Англії Генріха VIII Тюдора, до заміжжя Маркіза Пембрук у власному праві, мати другої правлячої королеви Англії Єлизавети I - і її брат лорд Джордж Рочфорд були звинувачені чоловіком Анни, королем Генріхом VIII, в любовному зв'язку. Обоє були страчені.

У 1618 році німецький астроном Йоганн Кеплер відкрив закони руху планет.

У 1770 році відбулося весілля 14-річної Марії Антуанетти і 15-річного майбутнього короля Франції Людовика XVI.

У 1930 році американка Еллен Черч стала першою в світі стюардесою / фото REUTERS

У 1875 році стався землетрус у Колумбії. Він тривав усього 45 секунд, але забрав життя 16 тисяч людей. Одночасно із землетрусом сталося виверження вулкана, розташованого поруч із містом Кокуто.

У 1905 році було засновано місто Лас-Вегас у штаті Невада, США.

У 1921 році Конгрес штату Нью-Йорк надав право місцевій владі вводити цензуру на танці та танцювальні костюми.

У 1928 році в мультфільмі «Plane Crazy» вперше з'явився мультиплікаційний герой Міккі Маус, але спочатку він ще не мав голосу і мало був схожий на себе майбутнього.

У 1930 році американка Еллен Черч стала першою в світі стюардесою. Медсестра Еллен, зацікавившись авіацією, вступила на льотні курси, але коли вона звернулася до одного з менеджерів авіакомпанії Boeing Air Transport із питанням: чи буде у неї можливість стати пілотом, той відповів, що вважає набагато більш перспективною іншу ідею - ввести на повітряних кораблях нову посаду, аналогічну посаді провідника на залізниці. Керівництво компанії схвалило цю пропозицію, оскільки воно мало й хорошу комерційну складову - стюарди-жінки були би вдалим пропагандистським ходом: присутність у літаку молодих дівчат, які не бояться літати, заспокоювало б пасажирів. До того ж навички медсестри могли стати в пригоді у польоті, особливо якщо врахувати, що на тодішніх літаках, які низько літали, сильно трясло та качало, і багато пасажирів почувалися не дуже добре. Еллен Черч було запропоновано набрати групу з семи медсестер віком до 25 років і не важчими за 115 фунтів (близько 52 кг), готових стати стюардесами за пристойну за тодішніми мірками плату 125 доларів на місяць. Перший політ у цій групі зробила сама Черч. Це сталося 15 травня 1930 року на рейсі Сан-Франциско - Шайєнн. У наступні три роки майже всі американські авіакомпанії обзавелися загонами стюардес. Під час Другої світової війни Еллен Черч служила медсестрою на літаку, що вивозив поранених солдатів із Північної Африки та Італії, а потім у санітарному поїзді у Франції. Вона була нагороджена низкою медалей. Аеродром в її рідному місті Креско названий на честь першої в світі стюардеси Еллен Черч.

У 1932 році декретом уряду СРСР за підписом Сталіна була оголошена «безбожна п'ятирічка», що поставила мету: до 1 травня 1937 «ім'я Бога має бути забуте на території країни».

У 1940 році в США у продажу з'явилися нейлонові панчохи.

Яке сьогодні церковне свято

15 травня церква вшановує пам'ять братів-великомучеників князів Бориса і Гліба / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 15 травня вшановує пам'ять братів-великомучеників князів Бориса і Гліба, синів князя Володимира. У народі день назвали Борис і Гліб Сіятелі. Цього дня потрібно помиритися з тим, із ким посварилися, попросити прощення. Також добре подбати про підвищення на роботі, запросити на побачення. 

Що сьогодні не можна робити 

Не можна відмовляти у проханнях бідним - все повернеться старицею. 

Прикмети на 15 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- на заході сонце яскраве - влітку буде мало дощів; 

- на черемху розпустився цвіт - до похолодання.

Вас також може зацікавити: