Фото УНІАН

На території Хмельницької області на державному обліку знаходиться 74 пам’ятки монументального мистецтва місцевого значення, які необхідно демонтувати згідно із Законом “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Про це кореспондента УНІАН повідомили у Хмельницькій облдержадміністрації.

Зокрема, це 57 пам’ятників Володимиру Леніну, по три – Сергію Кірову, Карлу Марксу, Володимиру Затонському, по два – Василю Чапаєву, Григорію Котовському, Миколі Щорсу, по одному – Михайлу Фрунзе та Якову Свердлову.

Відео дня

В облдержадміністрації розглянули облікову документацію цих об’єктів та вирішили направити клопотання до Міністерства культури України, щоб виключити вищеперераховані пам’ятники з переліку пам’яток монументального мистецтва місцевого значення.

Читайте такожДепутат Європарламенту: Прийняття в Україні законодавства про декомунізацію було неминучим

Також на території Хмельницької області мають пам’яткоохоронний статус як пам’ятки історії близько 40 будівель, які увіковічнюють події та осіб радянських партійних і державних діячів.

Як повідомляв УНІАН, Верховна Рада 9 квітня ухвалила Закон “Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки”.

Законом забороняється публічне використання і пропаганда символіки таких режимів, встановлюється обов`язок перейменувати населені пункти, установи, організації, торгові марки і т. п.

Читайте такожМоскаль розпорядився перевірити назви 14 населених пунктів в ході декомунізації Луганщини

Серед іншого, згідно із законом, обласним, Київській та Севастопольській міським, районним державним адміністраціям, Раді міністрів Верховної Ради АР Крим, органам місцевого самоврядування в 6-місячний термін від дня набуття чинності цим законом в установленому порядку необхідно здійснити демонтаж пам`ятників, пам`ятних знаків, присвячених особам, причетним до організації та здійснення Голодомору 1932-33 років в Україні, політичних репресій, особам, які обіймали керівні посади в Компартії, вищих органах влади і управління СРСР, УРСР, інших радянських республік (за винятком осіб, діяльність яких була значною мірою пов`язана з розвитком української науки і культури), працівників радянських органів держбезпеки, подіям, пов`язаним з діяльністю Компартії, встановленням радянської влади на території України або в окремих адміністративно-територіальних одиницях, боротьбі проти учасників руху за незалежність України у XX столітті.