investigator.org.ua

Вино було відкрите спеціально для президента Росії Володимира Путіна та екс-прем'єра Італії Сільвіо Берлусконі під час відвідування ними «Масандри», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Кримінальне провадження відкрито за фактом заволодіння майном в особливо великих розмірах - за частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу. Збиток оцінюється у понад 2 мільйони гривень», - сказав перший заступник прокурора АР Крим Назар Холодницький.

Читайте такожВиноробні підприємства окупованого Росією Криму можуть повністю зупинитися

Відео дня

Варто зазначити, що призначена окупаційною владою Криму генеральним директором НВАО «Масандра» Яніна Павленко під час відвідування підприємства президентом Росії Володимиром Путіним і екс-прем'єром Італії Сильвіо Берлусконі особисто відкоркувала для них одну з пляшок унікального колекційного вина Херес-де-ла-Фронтера врожаю 1775 року, який привіз до Криму з Іспанії сам засновник «Масандри» граф Михайло Воронцов.

В енотеці «Масандри» на момент анексії Криму зберігалося 5 пляшок Херес-де-ла-Фронтера, ще дві пляшки були продані на аукціоні Сотбіс у 1990-му і 2001 роках.

Вартість пляшки такого вина, за різними оцінками, наразі становить від 100 до 150 тисяч доларів.