Севастополь. 16 жовтня. УНІАН. У Севастополі 16-17 жовтня проходять засідання української і російської робочих груп з питань навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки мореплавства в Чорному і Азовському морях Підкомісії з питань функціонування ЧФ РФ і його перебування на території України Міждержавної комісії «Ющенко-Путін».

Як повідомив кореспонденту УНІАН заступник голови української частини цієї підкомісії, посол з особливих доручень МЗС України Віктор СЕМЕНОВ, сьогодні і завтра будуть вестися переговори за двома напрямками: з питань навігаційно-гідрографічного забезпечення безпеки мореплавства в Чорному і Азовському морях, «простіше кажучи, по маяках», і «дуже важливе питання - це питання інвентаризації».

Відео дня

Зупиняючись більш детально на “питанні маяків”, В.СЕМЕНОВ, зокрема, зазначив, що «існує дуже багато спірних питань, принципово розходяться позиції сторін». За його словами, «українська сторона чітко заявляє, що в базових угодах щодо Чорноморського флоту, зокрема, в угоді по розподілу майна ЧФ, маяки не входять». Водночас, як додав він, «російська сторона стверджує, що окремі карти, які є, говорять протилежне». За словами посла, «питання фактично не рухається з місця протягом двох років, тому що у нас різні позиції, а за базовими угодами ми мусимо підписати ще дві угоди між Україною і Росією, які мають остаточно врегулювати це питання. Ось сьогодні черговий раунд цих переговорів, як все закінчиться - покажуть сьогоднішній і завтрашній день».

Торкаючись питання інвентаризації об’єктів і майна, що тимчасово орендуються ЧФ РФ, В.СЕМЕНОВ, зокрема, повідомив, що «тут є ще багато питань, тому що в базових угодах написані одні позиції, в принципі, де-факто, інше; тому ми, Україна, хочемо чітко і зрозуміло знати, що ж в решті-решт ми віддали в оренду».

Як також зазначив дипломат, загалом підкомісія працює за п’ятьма основними напрямками. За його словами, «інші напрямки є не менш важливими». Зокрема, як сказав він, завданням робочої групи з питань юрисдикції є «чітко з’ясувати права і обов’язки, які не зафіксовані в базових угодах, але водночас існує багато питань, які життєво важливі для Севастополя». «Скажімо, додав дипломат, Конституція України не передбачає подвійного громадянства, однак в 1992-1995 роках, коли приймалося остаточне рішення по розподілу флоту, будь-який військовослужбовець Чорноморського флоту, який тоді був під управлінням як Росії, так і України, міг прийняти громадянство. Таким чином, виявилося, що частина моряків Чорноморського флоту мають подвійне громадянство».

Крім того, як додав В.СЕМЕНОВ, «українську сторону дещо турбує велика кількість російських державних прапорів у Севастополі» (на об’єктах ЧФ РФ, що орендуються Росією - УНІАН).

Як також повідомив посол з особливих доручень, ще одна група питань - це військово-політичні питання. «Це є той комплекс питань, в яких найбільше зацікавлена російська сторона. Тут йдеться про ротацію зброї. Ми ставимо питання про контроль. Тобто дійсно, дуже серйозне питання. Але я хочу сказати, що 11 жовтня я провів переговори по цих питаннях у Москві, і ми дійшли варіанту, що ті, навіть, можливо, 10 років, які ми не могли прийти до одного знаменника, ми домовилися, що зараз готуємо до підписання дві угоди на військово-політичну тематику», сказав В.СЕМЕНОВ.

За словами дипломата, попередньо було досягнуто домовленість, що по завершенні роботи робочих груп буде проведено засідання підкомісії у Москві.

Російську робочу групу на переговорах у Севастополі очолює представник Міністерства оборони РФ контр-адмірал Сергій КОЗЛОВ, українську - начальник Державної установи «Держгідрографія» Міністерства транспорту і зв’язку України Сергій СИМОНЕНКО.