Авраменко пояснив, чому не можна казати "підійматися вгору" / фото скріншот

Відомий український мовознавець Олександр Авраменко пояснив недолугість виразу "підійматися вгору". 

У своєму експрес-уроці він розглянув штучні слова та фрази, які досі зустрічаються в українській мові й пояснив, чому їх вживати неправильно.

"Ну невже можна підійматися вниз? Звичайно, слово "вверх" тут зайве і таких зайвих слів навколо нас хоч греблю гати", - заявив філолог. 

З цієї ж серії вираз "у травні місяці", навів вчитель. Він акцентував: немає потреби додавати слово "місяць", коли й так зрозуміло з його назви, що ми маємо на увазі.

Ще кілька прикладів сполук, які можна назвати "маслом-масляним", на думку мовознавця. "Загнути ноги в колінах" - невже ноги можна ще в чомусь зігнути? Або ж: "Кожна хвилина часу" - тут не потрібний спогад про "час"", - акцентував Авраменко.

Як сказати українською "під відкритим небом"

В одному зі своїх уроків мовознавець Авраменко також звернув увагу на поширену лексичну помилку: казати "під відкритим небом" не можна, адже це калька з російської мови. Таких суржиків слід уникати, тож Авраменко пропонує казати замість цієї фрази - "просто неба". 

Також, якщо йдеться про культурну спадщину України, доцільно казати не "музей під відкритим небом", а "музей просто неба", заявляє філолог.

Вас також можуть зацікавити новини: