Шоколадний десерт дуже популярний по всьому світу / фото ua.depositphotos.com

Коли ви готуєте вдома тістечко-брауні, ви наймовірніше сфокусовані на рецепті, ніж на заплутаній історії створення пирога.

Як пише tasting table, цей шоколадний десерт було створено у США. На думку деяких істориків кулінарії, перший брауні можна віднести до заможної світської левиці Чикаго Берти Палмер. За легендою, тоді вона щойно вийшла заміж за свого чоловіка Поттера Палмера, який подарував їй готель Palmer House як весільний подарунок. 

Ставши бізнес-леді Берті планувала відвідати Всесвітню виставку 1893 року. Вона попросила шеф-кондитера готелю створити невелику випічку, яку можна було б легко запакувати в упаковані ланчі для жінок, які прийшли відвідати ярмарок. Інші джерела кажуть, що ці ланч-бокси були призначені для "жіночої ради" ярмарку, а не для відвідувачів.

Відео дня

На жаль, ім'я кондитера втрачене в історії. Перший прото-брауні був щільним, пухким квадратом, вкритим волоськими горіхами та ванільно-абрикосовою глазур’ю, і завдяки своїй унікальності десерт швидко прижився.

Невдовзі інші пекарі підхопили дух і почали виготовляти власні версії. У 1896 році в "Кулінарній книзі Бостонської кулінарної школи" з’явився рецепт тістечок з патокою. Потім, у 1905 році, рецепт "Бангор Брауні", схожий на сучасний брауні, з’явився в Бостон Глоуб. Того ж року Фанні Фармер, відома кулінарними книгами, адаптувала свій рецепт шоколадного печива до батончика, випеченого на прямокутному листі.

Хоча історія походження брауні у Палмер є найвідомішою, вона, звичайно, не єдина. Деякі історики припускають, що брауні було створено в результаті кондитерської помилки. Домогосподарка з Бангора, штат Мен, яка намагалася приготувати шоколадний пиріг, забула додати розпушувач. Тому десерт залишився пухким і не піднявся.

А коли з’явилася назва "брауні"? Ця частина історії менш зрозуміла. Звичайно, колір частування (коричневий), здається пов'язаним з назвою. Але є також теорія стосовно тріо пустотливих персонажів, схожих на піксі, які люблять пригоди і називаються "брауні". Вони фігурували у дитячій книжці 1926 року "Книга брауні Енід Блайтон", яка була популярною в той період.

Рецепт брауні

Британський кондитер Мері Беррі розкрила рецепт брауні для справжніх поціновувачів шоколаду - це "драконяча" порція кексу, який нарізається на 24 шматки.

Квадратики матимуть вологу серединку, як і слід "пристойному" брауні. Випічку можна їсти одразу, а можна лишити на кілька днів постояти.

Вас також можуть зацікавити новини: