Молоді люди часто відчувають труднощі, пов'язані з соціальним порівнянням і самокритикою / фото ua.depositphotos.com

Молодь відчуває труднощі, пов'язані з соціальним порівнянням і самокритикою, але експерти кажуть, що є способи заглушити ці голоси. Про це пише The New York Times.

Юсінь Сун, психолог із Сіетла, бачить у своїй груповій практиці багато клієнтів, які наполягають на тому, що вони не перфекціоністи. "О, я не ідеальний. Я далекий від досконалості", - кажуть вони. Але перфекціонізм полягає не в тому, щоб бути найкращим у будь-якій справі, стверджує Сун.

"Це відчуття того, що ти ніколи не приходиш туди, ніколи не відчуваєш себе достатньо добре, ніколи не відчуваєш себе адекватно. І це може призвести до різкого внутрішнього голосу, який принижує і карає нас", - каже експерт.

Відео дня

Зазначається, що перфекціонізм настільки поширений, що існує тест для його вимірювання: багатовимірна шкала перфекціонізму. Коли дослідники подивилися, як студенти коледжу відповідали на запитання шкали з часом, вони виявили, що показники перфекціонізму різко зросли в останні десятиліття, різко злетівши між 2006 і 2022 роками.

Томас Керран, доцент кафедри психології Лондонської школи економіки та політичних наук, який очолював аналіз, сказав, що тип перфекціонізму з найбільшим зростанням — соціально встановлений перфекціонізм — ґрунтується на переконанні, що інші очікують від вас ідеальності.

"Сучасна молода людина, швидше за все, отримає набагато вищу оцінку за цим показником, ніж той, хто складав тест десятиліття тому. Зростання може бути пов’язане з кількома причинами: зростання батьківських очікувань, тиск зі школи, повсюдне поширення впливових людей у соціальних мережах і реклами", - зазначає психолог.

За його словами, відчуття того, що я недостатньо хороший або що "мої поточні життєві обставини є неадекватними чи недостатніми", спричинило "невпинну бігову доріжку, де немає радості від успіху та багато самокритики".

Незалежно від того, чи вважаєте ви себе перфекціоністом, експерти кажуть, що є кілька дрібниць, завдяки яким ви можете спробувати тримати свого внутрішнього критика під контролем.

Відійдіть від своїх думок

Ітан Кросс, професор психології Мічиганського університету, сказав, що процес, який називається дистанціювання, є "першою лінією захисту" від негативу.

"Дистанціювання — це спосіб зменшити нашу внутрішню балаканину, щоб по-іншому спілкуватися з нею. Наприклад, якщо ви мучитеся через щось посеред ночі, це підказка "стрибнути в психічну машину для подорожей у часі", – каже він.

Прийміть те, що достатньо добре

Доктор Керран пояснив, що він працював над тим, щоб прийняти "достатньо добре" замість перфекціонізму та супутніх йому негативних думок.

"З перфекціонізмом може здатися, що ніколи нічого не достатньо. Потрібно просто прийняти те, що "достатньо добре", - радить психолог.

Практикуйте самоспівчуття

Загалом, перфекціонізм зазвичай є стратегією виживання — це "як броня, яку ви носите", щоб почуватися менш вразливими, каже доктор Сун. Тож не докоряйте собі за схильність до перфекціонізму.

"Я часто працюю з людьми над розбудовою внутрішньої безпеки, яка полягає в тому, що ми здатні самоствердитися, щоб відчувати спокій і мир, щоб одного разу сказати собі: "Я приймаю себе таким, яким я є сьогодні, а не таким, яким я "повинен бути", - каже психолог.

Останні новини психології

Якщо життя ніби "застигло", треба позбутися цих 12 звичок. Про них розповіло видання HackSpirit. За словами експертів, цих моделей поведінки слід позбутися, щоб почати жити повноцінно.

Також УНІАН повідомляв про 8 ознак того, що ви психічно сильна людина. Часто люди навіть не підозрюють, яку велику внутрішню силу несуть у собі.

Більшість із нас не звикла шукати у своєму характері щось хороше, але схильність до самокритики та щоденні перегони із самим з собою: своїми "вадами", бажаннями, схильностями - це все людина 21 століття вміє щоденно "долати" аж надто добре.

Вас також можуть зацікавити новини: