Олександр Авраменко пояснив, як правильно вживати популярні займенники / колаж УНІАН зі скріншоту й фото ua.depositphotos.com

Займенник "котрий" в українській мові вживають тоді, коли йдеться про час, або у тому разі, коли необхідно когось або щось виокремити.

У ролі сполучного слова він вживається значно рідше, аніж "який" чи "що", а саме тоді, коли говоримо про час, або виокремлюємо, виділяємо когось або щось, розповів найвідоміший вчитель України, мовознавець та автор підручників Олександр Авраменко в ефірі програми "Сніданок з 1+1".

"...Не знаю, котра година... Я не знаю, котрий із цих учнів успішніший", - навів приклади експерт. Мовознавець додава, що займенники "який" і "що" можна використовувати як до істот, так і до неістот, а також порадив їх чергувати, щоб уникати небажаних повторів.

Відео дня

Цікаві новини про українську мову - зараз це варто прочитати

Олександр Авраменко пояснив, що значить колоритне українське слово "нівроку", яким несправедливо рідко послуговуються.

Вчитель зазначив, що це слово можна використовувати у значенні "непогано, нічогенько, так, як треба". Крім того, цей прислівник може бути вставним словом зі значенням, щоб не наврочити, не принести горя.

Вас також можуть зацікавити новини: