Прокидатися і випивати ранкову чашку кави – ритуал для багатьох людей. Кофеїн допомагає боротися з втомою та покращує розумову активність, заряджаючи енергією на весь день. Деякі дослідження показують, що він також може покращувати спортивні результати і знижувати ризик депресії.
Кава також багата на антиоксиданти, які допомагають нейтралізувати шкідливі сполуки. Однак не всі чашки кави однакові. Можна обрати різні методи заварювання, кавові зерна, фільтри, що вплине на смак і користь. Дослідження показують, що вміст антиоксидантів у чашці кави варіюється залежно від способу заварювання та типу зерен, пише Health.
Спосіб заварювання
Існує багато способів приготування кави, включаючи френч-прес, крапельне заварювання, холодне заварювання та інші. Фільтровані методи передбачають відділення олії та частинок. А нефільтровані методи, такі як френч-прес, холодне заварювання або турецька кава, дозволяють оліям і частинкам потрапляти в чашку. Це створює сміливий, насичений смак, але може мати деякі потенційні негативні наслідки для здоров'я.
Норвезьке дослідження, в якому взяли участь понад 500 000 осіб, показало, що вживання нефільтрованої кави пов'язане з вищим ризиком смертності, ніж вживання фільтрованої кави. Дослідники відзначають, що деякі частинки, які залишаються в нефільтрованій каві, називаються дитерпени. Вони підвищують рівень холестерину. Нефільтрована кава містить приблизно в 30 разів більше дитерпенів, ніж фільтрована.
Тип зерен
Вибираючи кавові зерна, потрібно звернути увагу на їхнє походження. Висота, на якій вирощують кавові зерна, впливає на їх поживні властивості, зокрема на вміст поліфенолів. Це антиоксиданти, які відповідають за більшість корисних властивостей кави. Зазвичай така кава походить з таких країн, як Ефіопія, Колумбія та Гватемала.
Дослідження показують, що кава світлого, середнього та темного обсмаження також має різний антиоксидантний профіль. Протизапальні властивості антиоксидантів кави зменшуються зі збільшенням ступеня обсмажування.
Фільтрована кава проти еспресо
Фільтрована кава використовує силу тяжіння, щоб дозволити воді стікати вниз і створювати заварку. Еспресо використовує воду під тиском і дрібно мелені зерна для отримання більш концентрованого, енергійного напою.
Дослідження показали, що фільтрована кава містить менше шкідливих дитерпенів, ніж нефільтрована. Водночас еспресо має вміст дитерпенів десь між фільтрованою та нефільтрованою кавою. Еспресо може запропонувати антиоксидантні переваги та заряд енергії. Однак через концентрований вміст кофеїну та вищий рівень дитерпенів його краще вживати в помірних кількостях.
Інші фактори
Більшість людей п'ють каву через те, що кофеїн бореться з втомою. Середня чашка кави містить від 95 до 200 міліграмів кофеїну. Вміст кофеїну залежить від способу приготування. Кількість води та кави, яку ви використовуєте, визначає кінцеву кількість кофеїну.
Управління з контролю за продуктами і ліками США рекомендує обмежити споживання кофеїну до 400 мг на день, щоб запобігти несприятливим наслідкам. Температура води не так впливає на користь кави для здоров'я, як процес обсмажування та техніка приготування.
Як зробити каву кориснішою
Хоча багато людей насолоджуються чашкою чорної кави, багато інших вважають за краще додавати вершки, цукор та інші добавки до ранкової кави. Однак те, що ви додаєте до кави, може суттєво змінити вплив на здоров'я. Споживання надлишку доданого цукру може призвести до таких захворювань, як діабет 2 типу та хвороби серця. Тому важливо стежити за загальним споживанням доданого цукру. Експерти рекомендують утримувати кількість доданого цукру на рівні нижче 10% від загальної кількості щоденних калорій.
Кавові напої з молоком також мають різні поживні переваги. Молочне та соєве молоко є джерелом високоякісного білка, який сприяє насиченню та здоров'ю м'язів. Вони також є важливим джерелом кальцію. Інші популярні немолочні види молока, такі як мигдальне або вівсяне, можуть додавати вуглеводи і жир, але містять мінімальну кількість білка.
Цікавинки
Кава без кофеїну втрачає приблизно 97% кофеїну. Деякі організації із захисту здоров'я висловлюють побоювання з приводу хімічної речовини, що використовується в процесі декофеїнізації, оскільки вона може підвищувати ризик розвитку деяких видів раку.
Кава – напій номер один. Однак щоденне її вживання впливає на організм. Гастроентерологи виділяють 10 найпоширеніших довгострокових побічних ефектів від вживання кави, як позитивних так і негативних.