Грейпфрут відомий своїми корисними властивостями для здоров’я / фото ua.depositphotos.com

Користь грейпфрута для здоров'я підтверджена науковими дослідженнями. Вчені довели, що вживання цього фрукта може збільшити споживання необхідних вітамінів та мінералів. Останніми роками дослідження також показали, що вживання грейпфрута може допомогти знизити кров'яний тиск та зміцнити здоров'я серця. Дипломований дієтолог Ерін Палінскі-Вейд розповіла для USA Today, як саме це працює та що потрібно знати.

За словами дієтолога, попри те, що ви завжди маєте включати фрукти до свого раціону, "є кілька особливостей грейпфрута, які роблять його більш унікальним".

Палінскі-Вейд стверджує, що грейпфрут містить багато калію, клітковини та вітамін C, які є необхідними поживними речовинами, що підтримують імунну та серцево-судинну системи людини. Також низький рівень глікемічного індексу та відповідний вплив на рівень цукру в крові робить грейпфрут поживним продуктом, якщо у вас діагностовано діабет другого типу.

Відео дня

Крім того, якщо ви маєте гіпертонію, то обов'язково задумайтесь над тим, аби включити цей фрукт до свого раціону, адже він і справді знижує кров'яний тиск. Потрапляючи в організм, калій, який міститься у грейпфруті, розслаблює стінки кровоносних судин, покращує роботу м'язів та дозволяє організму краще засвоювати поживні речовини, свідчать дані Гарвардського інституту здоров'я.

Також високий вміст клітковини у грейпфруті може сприяти зниженню кров’яного тиску шляхом контролю ваги.

"Якщо ви регулярно їсте грейпфрут, а він багатий на більш широку та ефективну клітковину, це допоможе вам почуватися більш задоволеними, потенційно зменшуючи споживання калорій і допомагаючи вам схуднути. Зменшуючи навіть невелику кількість маси тіла, ми бачимо користь для артеріального тиску", - пояснила Палінскі-Вейд.

Згідно з дослідженнями, існує понад 85 ліків, які можуть мати небезпечні побічні ефекти, якщо їх вживати разом з грейпфрутом. Деякі з цих ліків здебільшого призначаються для лікування артеріального тиску.

"Взаємодія між грейпфрутом і цими ліками відбувається в травній системі. Коли ліки потрапляють у кишківник, вони зазвичай розщеплюються за допомогою ферменту CYP3A4. Грейпфрут може порушити цей процес, внаслідок чого ліки потрапляють у кров у вищій концентрації, ніж передбачалося. Іноді може виникнути протилежний ефект, і ваш організм може заблокувати всмоктування ліків у кров, що призведе до того, що ці ліки не будуть діяти належним чином", - попередили в Управлінні з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США.

Тому фахівці радять для зменшення несприятливих наслідків проконсультуватися з лікарем або фармацевтом, перш ніж їсти грейпфрут.

Останні цікавинки про грейпфрут

Також дієтолог розповіла, чи можна їсти грейпфрут щодня. Відомо, що цей фрукт, можливо, найбільш відомий своїм терпким, гірко-солодким смаком.

"Поєднання поживних речовин, що містяться в грейпфруті, а також низький глікемічний індекс, що робить його дійсно корисним фруктом", - зазначила експерт.

Однак фармаколог Шиу Мей Хуанг із управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) розповів, що вживання грейпфрутового соку може бути смертельно небезпечним.

"Сік дозволяє більшій кількості ліків потрапити в кров. Коли в крові занадто багато ліків, у вас може виникнути більше побічних ефектів", - зазначив він.

Вас також можуть зацікавити новини: