Дослідження показують, що вживання кориці може принести користь здоров'ю / фото ua.depositphotos.com

Кориця відома як ароматна спеція, що надає смак продуктам, напоям і навіть жувальній гумці. Однак вона також може приносити користь здоров'ю.

Видання Forbes пише, що таке кориця і як її використовують, а також про потенційну користь для здоров'я цієї спеції.

Що таке кориця

Кориця виготовляється з кори коричних дерев і вже тисячі років використовується в медицині для лікування таких захворювань, як лихоманка, запалення, застуда і діарея. Корицю можна придбати в продуктових магазинах та магазинах здорової їжі у вигляді паличок, дрібного порошку, чаю, олії та добавок.

Відео дня

Існує чотири поширених види кориці:

  • цейлонська кориця;
  • сайгонська кориця;
  • кориця Касія;
  • кориця корінтьє.

Користь кориці для здоров'я

Дослідження показують, що вживання кориці може принести користь здоров'ю.

"Деякі з найбільш помітних переваг кориці - це її вплив на рівень глюкози в крові та регуляцію інсуліну", - каже Сара Херрінгтон, дієтолог з Brio-Medical, центру альтернативної медицини в Скоттсдейлі, штат Арізона.

Може поліпшити показники при діабеті

Згідно з оглядом досліджень 2022 року, кориця може імітувати дію інсуліну. Вісім досліджень показали, що кориця позитивно впливає на рівень глюкози в крові як натще, так і після їжі. Один з оглядів контрольованих досліджень показав, що вживання від 120 мг на день до 6 грамів на день протягом 4-18 тижнів знижує рівень глюкози в плазмі крові.

Може захистити від хвороб серця

Дослідження показують зв'язок між корицею і зниженням ризику серцевих захворювань. Огляд 13 досліджень показав, що додавання цієї спеції може знизити рівень тригліцеридів і загального холестерину - двох факторів ризику серцевих захворювань. Огляд дослідження 2020 року показав, що вживання менше однієї чайної ложки на день може знизити кров'яний тиск у людей, які страждають ожирінням.

Може зменшити запалення

Кориця може діяти як протизапальний засіб, тобто зменшувати запалення в організмі. У ній багато антиоксидантів, в тому числі поліфенолів - сполук природного походження, які захищають від окисного пошкодження, викликаного вільними радикалами.

Мета-аналіз, проведений у 2020 році, показав, що вживання кориці в кількості від 1,5 до 4 грамів на день може підвищити рівень антиоксидантів у крові та знизити рівень маркерів запалення, таких як C-реактивний білок.

Допомагає посилити захист від раку

Згідно з оглядом, опублікованим в 2019 році в European Journal of Medicinal Chemistry, крім протизапальних, кориця може володіти і протираковими властивостями. В огляді вказано, що кориця посилює апоптоз або запрограмовану клітинну смерть, а значить, може перешкоджати прогресуванню раку.

Потенційно покращує гігієну порожнини рота

Олія кориці може допомогти покращити здоров'я ротової порожнини, оскільки вона здатна захистити від деяких бактерій, що призводять до неприємного запаху з рота, карієсу та інфекцій ротової порожнини. Дослідження 2011 року показало, що масло кориці володіє антибактеріальними властивостями, пригнічуючи бактерії, що викликають карієс.

Чи корисна кориця

Міністерство сільського господарства США рекомендує вживати приблизно половину чайної ложки кориці на день, якщо ви хочете отримати потенційну користь для здоров'я.

"Капсули кориці забезпечують більш потужну та високу дозу, ніж чай з корицею, тому це може бути найкращим способом застосування для тих, хто хоче вплинути на рівень глюкози, інсуліну або ліпідів у крові", - пояснює Геррінгтон.

Дослідження 2019 року, опубліковане в International Journal of Food Science, показало, що у 41 дорослої людини, яка вживала від 3 до 6 грамів кориці в день протягом 40 днів, покращилися показники крові.

"Однак для отримання загальних нейропротекторних, антиоксидантних переваг або для зменшення симптомів застуди відповідним і заспокійливим способом може стати замочування паличок кориці або вживання коричного чаю, приготованого з кори або листя", - додає Геррінгтон.

Потенційні побічні ефекти кориці

За словами Геррінгтона, вживання кориці може викликати побічні ефекти:

  • пошкодження печінки;
  • проблеми з шлунково-кишкового тракту;
  • занадто низький рівень цукру в крові;
  • роздратування шкіри.

Раніше УНІАН писав, що дієтолог назвала спецію №1 для зниження рівня холестерину.

Вас також можуть зацікавити новини: