Ілюстрація / REUTERS

Моніторинг ситуації у зв’язку з викидом отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу «Кримський титан» в окупованому Армянську продовжуватиметься.

Читайте такожЕкологічна катастрофа в Криму: завод "Титан" продовжує працювати після викидів хімікатів (фото)

Як передає кореспондент УНІАН, про це сказав постійний представник президента України в Автономній республіці Крим Борис Бабін в ефірі телеканалу "112 Україна".

Відео дня

"Поточна ситуація з аналізом повітря - в нормі. Але це не означає, що маємо припиняти моніторинг. Він буде продовжуватися. Так само буде продовжуватися дослідження стану осіб, які зверталися за медичною допомогою", - зазначив Бабін.

Водночас він наголосив, що відповідальність за викиди отруйних хімікатів несуть як власники підприємств, так і окупована влада Криму.

"Повна відповідальність за ці забруднення покладається, в першу чергу, на власників та бенефіціарів підприємств, які сьогодні здійснюють забруднення, а також на окупаційну владу Російської Федерації, яка фактично зробила усі умови для того, щоб забруднення поширилося. Через власну військову присутність зробила відповідні техногенні ризики на цих об'єктах, які сьогодні призвели до дуже сумних наслідків", - сказав Бабін.

На питання, чи звертаються люди у Криму за допомогою у зв'язку з цією ситуацію, представник президента відповів: "Люди звертаються... вони прибувають на підконтрольну територію, отримують необхідну допомогу медичну, обстеження".

Він також повідомив, що сьогодні мав нараду з представниками Міністерства охорони здоров'я України, і ближчим часом буде надано офіційну пам'ятку, що саме слід робити кримчанам, які зазнали негативного впливу внаслідок забруднення. "Окупаційна влада бреше їм і приховує реальні дії, які слід робити в цій ситуації", - підкреслив Бабін.

Крім того, на питання щодо версій того, чому сталися викиди, він нагадав, що вже є встановлені обставини забруднення. "Є вже рішення Ради національної безпеки і оборони України. Це стосується порушень технологічного циклу на підприємстві, зокрема, в умовах присутності там російських військових... Кислотний накопичувач, яким маніпулюють росіяни, існував там десятки років до того, і дійсно, він є хронічним джерелом забрудненя. Але ті викиди сталися не з накопичувача", - зазначив представник президента.

Він висловив думку, що нині тема накопичувача російською стороною використовується як елемент інформаційної війни, адже Крим потребує дніпровської води. "У них стає економіка, у них порожні водосховища. Це не становить проблеми для населення, для населення питної води вистачить. Але це становить проблеми для підприємств. Тому сьогодні, ми знаємо про це, були наради... їм спустили вказівку з Москви - дати воду будь-якою ціною", - сказав Бабін.

Він додав, що Київ воду не дасть і переговори про це не вестиме, адже її потребує не населення, а підприємства.

Як повідомляв УНІАН, у ніч на 24 серпня на півночі Криму стався викид отруйних хімікатів із кислотонакопичувача заводу "Кримський титан".

30 серпня кримські екологи та експерти прийшли до висновку, що джерелом випаровування міг стати вміст кіслотовідстійника заводу через спеку й відсутність води з Північно-Кримського каналу.

В Армянську і Яни Капу (Красноперекопську) металеві предмети покриваються іржею, з дерев опало листя, в відчувається стоїть стійкий запах кислоти, на газонах подекуди лежать мертві птахи. Через забруднення повітря збільшилась кількість звернень жителів до медустанов, в аптеках спостерігається дефіцит сорбентів і марлевих пов'язок.

Окупанти вирішили зупинити роботу заводу на два тижні, евакуювати дітей і жінок.

5 вересня прес-секретар Міноборони Олександр Мотузяник із посиланням на Головне управління розвідки заявив, що погіршення екологічної ситуації на півночі окупованого Криму сталось внаслідок влучення снарядів у відстійники хімічних відходів титанового й содового заводів під час військових навчань збройних сил РФ.

7 вересня голова Херсонської ОДА Андрій Гордєєв повідомив, що 193 дитини із населених пунктів, прилеглих до адмінкордону з окупованим Росією Кримом, вже виїхали на оздоровлення до Скадовська.

10 вересня начальник прес-служби Херсонського прикордонного загону Іван Шевцов повідомив, що через викид хімікатів в окупованому Криму на материкову частину України виїхали 59 осіб.