Ілюстрація / REUTERS

У деяких регіонах Австралії коал можуть зарахувати до тварин, які перебувають під загрозою зникнення, через масштабні пожежі в країні.

Про це передає Громадське з посиланням на The Sydney Morning Herald.

Міністерка охорони навколишнього середовища Сюзан Лей заявила, що популяція коал в Австралії отримала «надзвичайний удар» через пожежі.

Відео дня

Найбільше коали постраждали на півночі штату Новий Південний Уельс та на південному сході Квінсленда.

Міністерка нагадала, що уряд Австралії планує виділити 50 мільйонів доларів на допомогу в порятунку та захисті дикої природи після масштабних пожеж.

Читайте такожПожежі в Австралії: забруднення у Мельбурні досягнуло небезпечного рівня

Вона пояснила, що 25 мільйонів доларів передадуть зоопаркам, лікарням і національним заповідникам. Лей додала, що для того, щоб відновити популяцію коал у деяких регіонах доведеться їх повторно заселяти.

Інші 25 мільйонів доларів будуть під управлінням уповноваженої по видах, що вимирають, Саллі Бокс. Вона координуватиме консультації з експертами для довгострокового відновлення флори та фауни.

Планування довгострокового відновлення популяції тварин почнеться зі складання карт постраждалих районів, доставки їжі для тварин, які вижили, й планування дій для захисту від хижаків. Нещодавно з вертольотів скинули тисячі кілограмів овочів, щоб нагодувати постраждалих від пожеж тварин.

За даними еколога Сіднейського університету Кріса Дікмена, унаслідок чагарникових пожеж, що тривають на території Австралії з осені 2019 року, могли загинути понад мільярд тварин.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада, через збіг високої температури (35 °C) й сильних вітрів на території двох штатів виникло одразу 99 локальних пожеж.

Пізніше влада австралійських штатів Новий Південний Уельс та Квінсленд оголосила надзвичайний стан через катастрофічний «рівень лісових пожеж» у регіоні — вперше за останні 10 років.

19 грудня через масштабні лісові пожежі влада Австралії оголосила надзвичайний стан щонайменше на тиждень. Зокрема, надзвичайний стан оголосили в найбільшому місті Сідней та штаті Новий Південний Уельс.

Через отруйні випари лікарі говорять про надзвичайну ситуацію у сфері громадської охорони здоров'я. У лікарнях різко зросла кількість пацієнтів з проблемами в дихальних шляхах.

За останніми даними, пожежі охопили щонайменше п'ять штатів. Загинуло 23 людини та майже пів мільярда тварин.

Сусідні країни — Нова Зеландія, Папуа-Нова Гвінея і Вануату — запропонували допомогу уряду Австралії в подоланні стихійного лиха.

Глава МВС України Арсен Аваков також заявив, що Україна готова направити в Австралію близько 200 спеціально підготовлених рятувальників для боротьби з пожежами.