Протягом останніх 20 років низка країн потерпає від наслідків глобального потепління.

Тепер влітку в Кенії випадає сніг, а взимку у Луцьку цвітуть троянди. А 2019 рік побив десятки температурних рекордів.

Читайте такожНазвані 50 популярних туристичних локацій світу, що перебувають під загрозою зникнення

Зима цього року на всій території України була аномально теплою. 2019 рік взагалі був дуже теплим і не лише в Україні. На планеті та в Європі він виявився другим з найтепліших за увесь період інструментальних спостережень, поступившись лише 2016 року, а в Європі 2018 року.

Проте аномально теплими були не лише ці роки. За звітами Всесвітньої метеорологічної організації останні 5 і навіть 10 років були найтеплішими на нашій планеті. Такі аномалії є свідченням зміни кліматичної системи, які істотно проявились з середини минулого століття. Уже з середини 70-х років аномалія середньої річної глобальної температури повітря перевищила 0 градусів відносно середньої температури за ХХ століття. З того часу швидкість її зміни неухильно зростає. У північній півкулі такі зміни також спостерігаються з середини 70-х років, а в Європі – з кінця 80-х років ХХ століття і на початку нового тисячоліття перевищили 1°С.

В Україні так само ми спостерігаємо тенденцію до підвищення температури, а найбільш стрімкий ріст зафіксований з кінця 90-х років. Починаючи з 2007 року в країні температурні аномалії перевищили 1,5 градуси, а у 2019 році середня за рік температура повітря на материковій частині України стала вищою на 2,6 градуси відносно кліматичної норми. Найбільший ріст температури повітря спостерігається зимою та літом. Отже бачимо, що аномально тепла зима цього року є закономірним явищем, яке спостерігалось протягом останніх десятирічь не лише в Україні, а й загалом на планеті і для метеорологів це не стало несподіванкою.

За прогнозами ВООЗ, у 2030-2050 роках зміна клімату стане причиною додаткових 250 тис. смертей на рік. Глобальне потепління спричинить низку масштабних проблем, зокрема й в Україні.

Так, українським ґрунтам бракуватиме вологи - її дефіцит вже зріс до 8%, а клімат у нашій країні дедалі більше наближатиметься до середземноморського. У перспективі в Україні можна буде вирощувати мандарини.

З кожним роком рівень Світового океану підвищується, а разом з ним - рівень Чорного та Азовського морів. Це призводить до ерозії берегової лінії та підтоплення значних ділянок на території України.

За песимістичними прогнозами, до 2100 року таких міст, як Одеса, Маріуполь та Херсон може не бути.

Стан океану впливає на загальну циркуляцію атмосфери і, зрештою, на погоду. Підвищення температури Атлантичного океану, особливо у північній частині, в холодний період року, провокує активізацію циклонічної діяльності. Це й відбувалось дуже активно цієї зими. На півночі Атлантики утворювались дуже потужні циклони, які іноді навіть досягали сили тропічних ураганів. Їхній вплив поширювався практично до субтропіків де зазвичай переважає область високого тиску, утворюються антициклони. При взаємодії атлантичних циклонів та антициклонів утворювались великі градієнти тиску. Це призводило до утворення потужних південно-західних, західних потоків. Вони не лише захистили Європу від впливу Арктики, але й виносили на її територію тепле і вологе повітря.

Ця волога лише зрідка потрапляла до України і ми були бачили тумани, мряку, невеликий дощ або навіть сніг, який відразу танув. Проте частіше надходило тепле і сухе повітря з Азії та Африканського континенту саме ці процеси і зумовили нетипово високі температури.

Так у грудні і січні у нас була температура повітря, яка характерна або для середини листопада, або для середини березня. А максимальна температура в грудні становила 15-18 градусів і більше. Найвищі температури спостерігались 19 грудня. Саме вони й були зумовлені отаким потужним виносом тепла з Атлантики. Цей процес дуже подібний до того що спостерігався в червні минулого року.

Ми пам’ятаємо, що у Франції тоді температура повітря сягала 46 градусів тепла. Якщо цей процес влітку повториться, то велика ймовірність, що температура повітря у нас буде така ж як у Франції: 40 градусів тепла і вище. І ризик виникнення таких ситуацій зростає все більше і більше.

Кліматологи стверджують, що запобігти глобальному потеплінню можна.

Нафту і газ слід замінювати відновлюваними джерелами енергії. Людству слід пересісти з бензинових та дизельних автівок на електромобілі та велосипеди. Зупинити глобальні вирубки лісів, а також споживати менше м’яса, адже ферми - найбільші забруднювачі атмосфери.