Ілюстрація REUTERS

Малюки бджіл захищені у вулику від зовнішнього світу, як плід в утробі матері. Однак, коли заражені хімічними сполуками дорослі особини повертаються до колонії, така ізоляція піддається ризику.

Нове дослідження показує, що молоді личинки зазнають впливу пестицидів, і це може призвести до тривалого і незворотного пошкодження їхнього мозку, повідомляє Science Alert.

Читайте такожУ йорданській долині стартував щорічний квітковий фестиваль (відео)

Відео дня

Науковці встановили, що ці шкідливі хімічні сполуки можуть затримувати розвиток бджоли, знижуючи її здатність добувати їжу.

Бджолині сім’ї діють як суперорганізми, тому, коли в колонію потрапляють якісь токсини, вони можуть викликати проблему з розвитком бджіл у ній. Унаслідок вживання забрудненої пестицидами їжі частини мозку комах почали рости повільніше, тому дорослі бджоли мають менший і функціонально пошкоджений мозок.

У рамках дослідження біологи давали групі бджіл нектар, щедро приправлений пестицидами.

Втім, у полі зору науковців було ще дві колонії бджіл: одній пестициди не давали, іншій – давали лише у зрілому віці. У результаті автори дослідження перевірили швидкість пошуку їжі всіх колоній і з’ясували, що найбільш повільними є комахи з першої групи. Їхній мозок постраждав від значних порушень, а самі особини були одного розміру як через три дні, так і  через 12 днів дорослого життя.

Пестициди радикально вплинули й на колонію бджіл, яку годували пестицидами вже у зрілому віці. Всього через три дні вчені виявили перші ознаки згубного впливу хімікатів.

Наприкінці вчені просканували мозок усіх бджіл трьох колоній і з’ясували, що вплив пестицидів насамперед стосувався розвитку найменшої частини мозку комахи – так званого «грибного тіла» – що відповідає за навчання й майбутню адаптацію бджіл у навколишньому середовищі.

Вчені встановили, що пестициди можуть накопичуватися всередині колонії. Така думка ймовірно пояснює різке скорочення бджолиних сімей за два-три тижні після розпорошення пестицидів.