Олевський район можуть оголосити зоною екологічного лиха / vlada.io

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив журналістам голова Житомирської облдержадміністрації Сергій Машковський в Олевську після наради з питань незаконного видобутку бурштину за участю керівників силових відомств.

За його словами, у ці міжвідомчі групи увійдуть представники силових відомств, влади, екологічних служб та громадськості.

"Ми боротимемося передусім з незаконною скупкою бурштину, нелегальним обігом зброї та готівки, а також з промисловим видобутком "сонячного каменю", - сказав Машковський.

Відео дня

Він також розповів, що через незаконний видобуток бурштину Житомирська ОДА ініціює оголошення Олевського району зоною екологічного лиха.

"У протокольному рішенні сьогоднішньої наради в Олевську, зокрема, сказано, що через незаконний видобуток бурштину Житомирська ОДА ініціює оголошення Олевського району зоною екологічного лиха",- уточнив голова ОДА.

Машковський зазначив, що ініціюватиме також пришвидшення прийняття закону «Про видобування та реалізацію бурштину» та ряду інших законів, які регламентуватимуть вказану діяльність.

Водночас голова облдержадміністрації зазначив, що одного лише прийняття закону буде недостатньо без роботи на місцях та рішучих заходів з боку правоохоронних органів.

Читайте такожПорошенко хоче зробити Україну великим світовим експортером бурштинуДо останніх Машковський висловив ряд претензій та зауважень у плані боротьби із незаконним видобутком бурштину.

«У нас вже неконтрольований процес почався, я тільки чую - там перестрілка була, там була», - сказав він.

"Часто вбивають людей, однак ці вбивства не потрапляють в офіційну статистику, до того ж, тіньовий обіг коштів тут (від незаконного видобутку бурштину – УНІАН) - це мільйони гривень", - додав голова ОДА.

Машковський визнав, що на території області, де незаконно видобувають бурштин, наразі діють озброєні криміналізовані групи людей та закликав правоохоронців припинити це.

Прокурор Житомирської області Любомир Війтович, виступаючи на нараді, зокрема, різко критикував міліцію, яка, на його погляд, "недопрацьовує в напрямку боротьби із незаконним видобутком бурштину в північних регіонах області". Саме він запропонував створити міжвідомчі робочі групи, які посилять цю роботу.

Водночас начальник управління СБУ України у Житомирській області Володимир Пахнюк зауважив, що, на його думку, робота ведеться і в ряді районів Житомирщини - Овруцькому, Лугинському, Коростенському - незаконний видобуток бурштину призупинено і залишився лише Олевський.

Депутат Олевської міської ради Олександр Ніколайчук на нараді сказав: «На Житомирщині нелегальні видобувальники бурштину створюють окремі бурштинові республіки, не можна допустити цього». "В одному з сіл Житомирщини на Олевщині вже діє місцева республіка зі своїми законами і пропускним режимом. Представники місцевої громади просили не позбавляти їх, роботи, хай і нелегальної", - додав він.

За підсумками наради вирішено створити міжвідомчі робочі групи, виступити з клопотанням оголосити Олевщину зоною екологічного лиха та ініціювати перед парламентом посилення відповідальності за незаконний видобуток бурштину.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Кабміну , прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк 15 червня під час засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій закликав голову Житомирської ОДА Машковського внести пропозиції щодо боротьби з «бурштиновою мафією».

Як повідомляв УНІАН, законопроект «Про видобування та реалізацію бурштину»прийнятий Верховною Радою 23 квітня у першому читанні. Зокрема, документ передбачає спрощену процедуру отримання спеціального дозволу на користування надрами для видобування бурштину для первинного надрокористувача. В законопроекті визначено, що видобування бурштину здійснюють старательські артілі згідно з умовами договору про видобування бурштину, вимоги щодо укладення та припинення такого договору регулюються окремим розділом закону.

Читайте такожНа Житомирщині нелегальні видобувальники бурштину створили власний аналог "ДНР"