REUTERS

До такого висновку прийшли американські кліматологи, розрахувавши економічний збиток від глобального потепління. Про це з посиланням на журнал Nature Climate Change повідомляє Science News, пише Лента.ру.

По мірі глобального потепління посилюється танення вічної мерзлоти, в результаті чого в атмосферу планети виділяються парникові гази. Щоб оцінити економічний збиток від цього процесу, вчені спочатку розрахували, скільки метану і двоокису вуглецю будуть виділяти території вічної мерзлоти. Їх модель враховує вплив температури, вологості та інших кліматичних факторів на виділення цих газів грунтом, рослинами і мікробами.

Читайте такожКліматичні зміни прискорюють міграцію людей з Африки – вчений

Відео дня

Потім отримані дані включили в іншу модель, що оцінює економічний збиток від викидів парникових газів. Згідно з її розрахунками, якщо рівень вуглекислого газу в атмосфері зросте до 2100 року на 75 відсотків (через діяльність людини), то коштувати це буде близько 326 трильйонів доларів.

Танення ж вічної мерзлоти додасть до цієї суми від трьох до 166 трильйонів, в залежності від інтенсивності потепління в Арктиці. Середній показник — 43 трильйона, але різкі скорочення викидів від автомобілів і промислових підприємств ще можуть знизити ціну до шести трильйонів, вважають вчені.

2014 рік вчені ООН визнали найбільш спекотним за всю історію спостережень за кліматом. Температура повітря на планеті в минулому році була на 0,57 градуса Цельсія вище середньої величини за 1961-1990 роки (14 градусів). Більш того, чотирнадцять з п'ятнадцяти найбільш спекотних років (за всю історію спостережень) припали на XXI століття. Поряд з рекордним рівнем температур, в 2014 році багато регіони пережили зливові дощі, повені і посухи: ці явища підтвердили загальну картину мінливого клімату.