Водойма в Криму обміліли / Youtube Zair Bakkal

Внаслідок аномально теплої та безсніжної зими, а також відсутності дощів навесні запаси води на окупованому Кримському півострові катастрофічно знизилися. В деяких місцях не вистачає 30%, а в інших - двох третин.

Про це повідомляє Obozrevatel.

Окупаційна влада Криму визнає, що води там вистачить хіба що до середини літа. За даними кримських водоканалів, сумарний запас води у сховищах складає 113,7 мільйона кубів, що на 98 мільйонів менше норми.

Відео дня

"Я такого ще не пам'ятаю. Були посухи, але не до такої міри, щоб до середини водосховища можна було дійти по дну. Рівень води падає і в колодязях. Влітку нічим буде поливати городи, а без них ми не проживемо", – скаржиться житель Сімферополя Микола.

Кримський блогер Заїр на своєму каналі в YouTube повідомляє, що на початку березня їздив на Сімферопольське водосховище.

Фото: Youtube Zair Bakkal

"Побачене мене вразило. Величезні площі, на яких були мільйони кубометрів води, висохли. По дну можна гуляти. Сімферопольське і Партизанське водосховища зникають на очах", – описує свої враження Заїр.

Сімферопольське водосховище після посухи / Youtube Zair Bakkal

«Влада» окупованого Криму також б'є на сполох.

"У водосховищах Криму зараз критично малий запас води. Вважаю, що не можна зволікати з введенням режиму надзвичайної ситуації, щоб зменшити наслідки посухи. Приміром, у Бєлгородському водосховищі залишилося 8 мільйонів кубів води. Щосекунди з нього скидається 2,5 куба води у Північно-Кримський канал. Це означає, що вода закінчиться до кінця травня – початку червня. І що буде із забезпеченням нею Керчі, Судака, Феодосії, селищ східного Криму?" - написав у Facebook директор відомого парку левів "Тайган" Олег Зубков, який підтримав у 2014 році окупацію Криму.

Жителі півострова запасаються водою ще з весни. У багатьох на городах стоять великі бутлі і бочки, куди набирають воду для поливу рослин. Деякі вже переселяються в інші місця, де є свердловини і можна качати воду.

На городах Партеніта / Facebook Андрія Яркова

Через воду на півострові розпалюються цілі конфлікти.

Великий каньйон також обмілів / Facebook Krymangup

"Щоб збирати воду, окупантам необхідно вкладати гроші: будувати водогони, очисні споруди. Вони цього робити не хочуть. Вони економлять на жителях Криму, їм краще витрачати гроші на війну", – вважає екс-депутат Ради Андрій Сенченко.

Також він вважає, що якщо Україна погодиться подавати воду на півострів, окупанти в Криму залишаться надовго. А зекономлені кошти вони знову будуть витрачати на війну з Україною.

Як повідомляв УНІАН, 11 лютого в ефірі одного з українських телеканалів голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія заявив, що погодився б пустити воду в окупований Крим в обмін на виведення російських військ з Донбасу.

Своєю чергою керівник Офісу президента України Андрій Єрмак назвав цю заяву особистою думкою Арахамії.

Пізніше Арахамія вибачився перед українцями за "вирвані з контексту" слова про постачання води в окупований Крим.

На початку березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Крим - це Україна, там живуть наші громадяни, і їм не буде перекрита вода.

Пізніше Шмигаль уточнив свою заяву про відновлення постачання води в окупований Крим.