texturify.com

Як повідомляє Радіо ООН, озонова діра затягується, і в організації вважають це прямим результатом скорочення використання озоноруйнівних речовин. Заборона на їх виробництво і застосування закріплена в так званому Монреальському протоколі, який був прийнятий в 1987 році та ратифікований всіма державами світу.

Читайте такожЕкологи заявили про початок відновлення озонового шару Землі

"Треба відзначити, що одним з результатів діяльності всього світового співтовариства стало те, що на сьогоднішній день на 98% виробництво і споживання озоноруйнівних речовин припинено у всьому світі. Залишаються 2% хімічних речовин, які ми називаємо гідрохлорфторвуглецями (ГФХВ). З ним у нас є ще час для виводу. Для країн, що розвиваються, ця межа – 2030 рік; розвинені країни мають від них відмовитися до 2020 року – повністю припинити використання ГФХВ", - пояснив керівник Озонового центру Киргизстану Марс Аманалієв.

Відео дня

При цьому він розповів, якими тривожними наслідками загрожує продовження руйнування озонового шару.

Читайте такожЗростання середньої температури у світі в 2016 році вже перевищило всі рекорди - експерти ВМО

"У нас при Монреальському протоколі є спеціальна Рада з науки. І вони роблять висновок, що якщо б не було Монреальського протоколу, то до 2050 року істотно збільшилася б шкода економіці різних країн, навколишнього середовища, в першу чергу, людському здоров'ю, через проблеми виснаження озонового шару. А до 2100 року величезні частини території планети піддавалися такому потужному впливу ультрафіолетового випромінювання, що це практично призвело б до вимирання людства. Це підраховані, конкретні результати наукових досліджень", - розповів Аманалієв.