dic.academic.ru

Таке рішення схвалила депутатська комісія з питань ЖКГ, екології та надзвичайних ситуацій, повідомляє місцевий портал 048.ua.

У ході засідання завідувач відділом якості водного середовища Інституту біології південних морів НАН України Сергій Дятлов розповів, що проблема чистоти морської води виникла ще в радянські часи після того, як побудували хвилерізи і намили пісок.

Читайте такожРосія встановила бурові вишки на українських газових родовищах у Чорному морі (відео)

Відео дня

Пізніше стан морської води покращився - після зупинки багатьох підприємств. "Викиди скоротилися. Ми побачили очищення природним чином і не чули страшних висновків СЕС", - зазначила заступник директора департаменту екології Валентина Дацюк.

Сергій Дятлов додав, що необхідність природного очищення зберігається, оскільки мідій в морі недостатньо.

"Піском засипано місця проживання мідій і бичків. Три роки тому ми були готові приймати готові конструкції і будувати рифи, як у Болгарії. Але в Україні є заборона встановлювати в морі будь-які конструкції. Потрібна допомога Верховної Ради у цьому питанні або хоча б постанову Кабміну. Якщо ми її приймемо, то такі конструкції ми зможемо отримати безкоштовно за рахунок проекту, який працює в інших чорноморських країнах", - зазначив він.

Голова комісії Олександр Іваницький запропонував опрацювати питання звернення до Кабміну з приводу цього гранту і самого проекту встановлення колекторів, у яких мідії ростимуть без загрози бути з'їденими своїм природним ворогом - рапаною.

"Кабмін став гнучкий і прогресивний до европрограм, тому питання буде вирішено позитивно", - зазначив він.

Дацюк додала, що питання про законність і заборону на встановлення бетонних конструкцій не виникне, оскільки колектори будуть знімними.

Зазначимо, що після затяжних злив в Одесі час від часу закривають пляжі – в море потрапляє значна кількість поверхневих вод.