Остання поява великої кішки в дикій природі ОАЕ була зафіксована в 1984 році \ Wikimedia Commons

Фахівці Агентства з захисту навколишнього середовища Абу-Дабі зафіксували появу на території ОАЕ особини аравійського каракала, або пустельної рисі.

Читайте такожУ Перській затоці знищено 85% основних видів риб

Він потрапив у фотопастку на території національного парку Джебель Хафіт в Аль-Айні в нічний час доби.

Відео дня

Як зазначають зоологи, остання поява великої кішки в дикій природі ОАЕ була зафіксована в 1984 році, або 35 років тому, передає russianemirates.com. Сьогодні на території Абу-Дабі, переважно в заповідниках, розміщено 45 фотокамер для спостереження за дикою природою.

Незважаючи на те, що в цілому в регіоні налічується досить велика популяція каракалів, зустріти його на території Аравійського півострова – велика рідкість. Причиною цього стало браконьєрство та порушення екосистеми. Вчені посилять моніторинг території, щоб з'ясувати, скільки особин каракай дісталися до ОАЕ.

Каракал зовні нагадує рись, але менший за розмірами, стрункіший і з однотонним забарвленням. Довжина тіла 65-82 см, хвоста - 25-30 см, висота в плечах близько 45 см; маса - 11-19 кг. Вуха з китицями (до 5 см) на кінцях. На лапах розвинена щітка з жорстких волоссям, що полегшує пересування по піску. Хутро коротке й густе. Забарвленням нагадує північно-американську пуму: піщаний або червонувато-коричневий верх, низ білуватий; по боках морди чорні відмітини.

Полює в основному в нічний час. Головною їжею йому служать гризуни (піщанки, тушканчики, ховрахи), зайці-толаі, почасти дрібні антилопи. Іноді добуває їжаків, дикобразів, рептилій, комах, невеликих хижих звірів, накшталт лисиці і мангуста, молодих страусів. Може викрадати домашню птицю, нападати на ягнят і кіз. Подібно леопардам, каракал затаскує вбиту дичину на дерева, щоб сховати її від інших хижаків.