Змії – «контролери» популяцій гризунів \ Фото УНІАН

Харківські серпентологи нагадали, що від зимового сну найближчим часом будуть прокидатися змії. І якщо погода сонячна, то вони обов'язково виповзають на сонечком зігріті пагорби, пеньки, колоди.

Читайте такожБіля одного з ресторанів у центрі Дніпра виловили 18 змій (фото)

Про це йдеться в повідомленні на сайті Харківського зоопарку. "Оскільки тепла весняна погода сприяє активним виїздам на природу, людина має бути готова до зустрічі зі змією. Готова, але не значить, озброєна! Адже при правильному поводженні, змія не становить для людей небезпеки", - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Небезпекою для екосистеми стане невиправдане вбивство змії. "В Україні немає плазунів, які були б смертельно небезпечні для людини. При цьому не можна виключати індивідуальних реакцій на укус і наслідків неправильно наданої першої допомоги. Важливо зрозуміти, що отруйні змії, хоч і небезпечні, але їх знищення вельми небажане", - нагадали в зоопарку.

Адже змії – «контролери» популяцій гризунів, які є проміжними господарями небезпечних для людини хвороб.

Так, в Україні за останні роки одержали широке поширення бореліоз, лептоспіроз, токсоплазмоз. Крім того, гризуни є основними «годувальниками» кліщів всіх віків. "У нашому регіоні кліщі при укусі нерідко заражають людей бореліозом (хвороба Лайма), а – собак частенько нагороджують піроплазмозом або бабезіозом собачим. Популяції отруйних змій настільки зменшилися, що два види отруйних змій України вже занесені в Червону книгу України. Їх можна зустріти і в Харківській області", - наголошується в повідомленні.

Це чорна гадюка Нікольського і вкрай рідкісна степова гадюка.

"Тому при зустрічі зі змією просто відступіть або обійдіть! Та можете не хвилюватися - гнатися за вами вона не буде. Тим більше, що змія ніколи не нападає на людину першою", - зазначили в зоопарку.

"Але якщо укус все ж стався, негайно надайте першу допомогу. Насамперед, терміново прийміть протиалергічний препарат. Вкушене місце відсмоктувати не можна! Зате показано рясне пиття. Бажано дати спокій укушеній кінцівці, але накладати перетягивающий джгут категорично заборонено – створюється пряма загроза омертвіння тканин! Потерпілого слід якомога швидше доставити в найближчу лікарню, де у важких випадках буде забезпечено симптоматичне лікування", - розповіли в зоопарку.