Водяні буйволи свого роду - «архітектори природи» / фото Rewilding Ukraine

На острові Єрмаков у Дунайському біосферному заповіднику (Одеська обл.) поселили водяних буйволів, щоб покращити стан заплавних екосистем.

Як повідомили УНІАН у природоохоронній організації Rewilding Ukraine, цього тижня на острів випустили перше стадо, яке завезено силами зазначеної організації в рамках проекту «Відновлення водно-болотних угідь і степів регіону дельти Дунаю».

Водяні буйволи близько півстоліття тому мешкали в дельті Дунаю, а зараз представники цього виду завезені, щоб допомогти зберегти мозаїчні ландшафти та біорізноманіття острова. Як повідомили в організації, стадо прибуло із Закарпаття з долини річки Тиса, де на фермах ще збереглося невелике поголів'я цих тварин.

Відео дня

Читайте такожВідроджений острів Єрмаків: унікальна екологічна лабораторія та туристична надія дельти Дунаю

За словами виконавчого директора Rewilding Ukraine Михайла Нестеренка, водяні буйволи свого роду - «архітектори природи». Зокрема, як великі травоїдні, під час випасу, вони проріджують чагарник і очеретяні зарості, створюють невеликі басейни й калюжі, в яких можуть селитися різні комахи, земноводні та риби.

Також буйволи є розповсюджувачами насіння.

«Одна тварина може переносити в шерсті й травній системі насіння понад 200 видів рослин. Ми очікуємо, що вони створять у дельті Дунаю таке середовище існування, яке не можуть створити інші тварини або люди», - сказав Нестеренко.

Транспортування на острів в Одеську область стада з 7 голів - перше із серії подібних заходів. У найближчі кілька тижнів заплановано випустити на острів Єрмаков ще близько 10 водних буйволів із Закарпаття і 15 диких коней породи коник, які прибули в Придунав'я з Латвії.

Транспортування на острів в Одеську область стада з 7 голів - перше із серії подібних заходів / фото Rewilding Ukraine

Експерт із відновлення Rewilding Ukraine Олег Дьяков, який супроводжував на острів буйволів, зазначає, що вони нормально перенесли дорогу, хоча спекотна погода і перехід на баржі по Дунаю їм не сподобався.

«Після перших кроків островом буйволи підійшли до першої ж пристойної калюжі й почали активно «приймати ванну» з води та бруду, щоб знизити температуру тіла. Але варто зазначити, що при цьому тварини отримували задоволення й пустували, як діти. Буйволи - дуже розумні й соціальні тварини, вони тягнуться до людей та емоційно реагують на події», - сказав Дьяков.

Очікується, що великі травоїдні регулюватимуть рослинність і підтримуватимуть ландшафтне різноманіття острова, а також сприятимуть залученню туристів на острів Єрмаков. Останній був відтворений у природний стан близько 10 років тому за проектом Всесвітнього фонду природи WWF України. На даний момент він є одним із найбагатших зі біорізноманіття територій Дунайського біосферного заповідника, де мешкає безліч видів птахів. Приміром, кучерявий і рожевий пелікани, великий бугай, орлан-білохвіст та ін.

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2016 року до селища Орлівка Ренійського району Одеської області доставили експериментальне стадо водяних буйволів карпатського типу.

Експериментальне стадо створюється в рамках проекту «Комплексне використання ресурсів заплав», який реалізується в рамках проекту Climate Firum East II. Останній покликаний об'єднати громадські організації, підвищити їх ефективну участь у діалозі з владою з питань адаптації до зміни клімату.

Проект реалізується в п'яти країнах: Вірменії, Грузії, Білорусі, Молдові та Україні.