Ілюстрація REUTERS

Прийняття законопроектів, що стимулюють спалювання побутових відходів призведе не лише до різкого підвищення тарифів на електроенергію, а спричинить справжнє екологічне лихо. Про це заявив голова правління Української Пакувально-Екологічної Коаліції Володимир Слабий. 

«В Україні є величезна проблема з побутовими відходами – переповнені звалища, неналагоджене повноцінно роздільне збирання для подальшої переробки. Сьогодні Верховна Рада має розглянути чотири законопроекти щодо поводження з відходами. Втім, усі запропоновані законопроекти неприпустимі і мають величезні ризики – можливість корупційних схем, загроза екології, значне підвищення тарифів, зростання ціни на всі товари в упаковці, та головне, немає комплексного підходу до вирішення проблеми», - каже Слабий.

Він пояснив, що усі ці законопроекти були зареєстровані у 2016-2017 роках та отримали вкрай негативну оцінку як громадськості, так і бізнесу.

Відео дня

Законопроект щодо стимулювання використання побутових відходів як альтернативного джерела енергії неодноразово критикували екологи. Ним побутові відходи віднесли до категорії «відновлювальних джерел енергії» для того, аби виробники енергії отримували прибуток за «зеленим тарифом» (сплата за потрійним коефіцієнтом, що лягає на плечі споживачів). 

Також у разі спалювання побутових відходів не отримують необхідну сировину підприємства, які переробляють використані матеріали – скло, папір, ПЕТ, упаковку.

Експерти зауважують, що Україна щороку втрачає мільйони тон матеріалів, що містяться у відходах, які потенційно можуть бути перероблені або повторно використані.

«Ми маємо достатньо потужностей для переробки, палити всі побутові відходи не треба. Проблема з сортуванням побутових відходів, завдяки якому ми можемо отримати необхідні виробничі ресурси. Переробники імпортують 30% макулатури і до 15% полімерних відходів. 17 підприємств з переробки ПЕТ-пляшок завантажені сировиною всього на 50-70%», - наводить цифри Володимир Слабий.

Як повідомляв УНІАН, 8 листопада 2017 р. Кабінет Міністрів України розглянув та схвалив Національну стратегію управління відходами, яка запроваджує в Україні європейські принципи поводження із усіма видами відходів: твердими побутовими, промисловими, будівельними, небезпечними, відходами сільського господарства тощо. В Україні накопичено близько 36 млрд тон відходів, і країна потребує ефективного вирішення проблеми відходів.