Фото УНИАН

Таку думку на прес-конференції в УНІАН висловив генеральний директор асоціації «Український екологічний альянс», депутат київської міської ради Олег Костюшко.

«У нас абсолютно не врегульоване законодавство у сфері поводження з відходами в частині відповідальності господарських установ і суб'єктів, зайнятих у цій сфері. Необхідно підвищити рівень відповідальності до кримінальної», - сказав експерт. При цьому він навів приклад, що в американському законодавстві передбачено кримінальну відповідальність за перевезення відходів особою, яка не має відповідної ліцензії на перевезення побутових та інших відходів.

Читайте такожУ СЦКК стурбовані станом могильника радіоактивних відходів під Донецьком

Відео дня

За словами експерта, в Україні необхідно підвищити рівень адміністративного покарання за порушення при поводженні з відходами в кілька разів. «Не може так бути, що забруднити навколишнє середовище коштує, наприклад 10 тис. грн., а штраф за його забруднення – 1 тис. грн», - зазначив Костюшко.

Він вважає, що запровадження кримінальної відповідальності в Україні допоможе вирівняти «запити суспільства і те, що робить суспільство» для збереження чистоти навколишнього середовища.

У числі невідкладних напрямів розвитку законодавства в сфері поводження з відходами Костюшко виділив уніфікацію термінології законодавства Європейського Союзу, запровадження роздільного збору відходів, підвищення відповідальності виробників, а також необхідність визначення права власності на відходи.

«Має бути проведена межа права власності, яка, очевидно, повинна закінчуватися в той момент, коли людина кинула в сміттєвий бак свої відходи», - наголосив експерт.

Більш того, він вважає за необхідне передати управлінські повноваження у цій сфері у компетенцію місцевої влади, адже в більшості країн цивілізованого світу питання, пов'язані з відходами, вирішуються на місцевому або регіональному рівні. В Україні ж на сьогодні управлінські рішення розробляються на рівні міністерств у вигляді директив і не передбачають конкретної особи, яка несе відповідальність за виконання того чи іншого доручення або бездіяльність.

При цьому асоціація пропонує спростити процедуру укладання договорів з надання послуг з обробки та утилізації відходів, а також внести зміни в систему тарифоутворення, зокрема, виділити послуги поводження з відходами із загальної плати за утримання прибудинкової території, запровадити окрему тарифікацію кожної складової процесу поводження з відходами, зокрема, збирання, сортування, переробки та захоронення.

Своєю чергою присутня на прес-конференції представник Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Людмила Полтораченко повідомила, що зараз Міністерство екології робить офіційний переклад законодавства Європейського Союзу у сфері поводження з відходами, який буде імплементовано в законодавство України відразу після закінчення перекладу.

«Коли буде офіційний переклад європейського законодавства щодо визначення термінології процесів поводження з відходами, тоді й будуть внесені зміни до закону», - сказала Полтораченко, додавши, що ця термінологія автоматично пошириться й на процеси поводження з побутовими відходами, які становлять 5% від загальної кількості відходів країни.

Ряд інших провідних фахівців у сфері переробки відходів, присутніх на круглому столі в УНІАН, зійшлися на думці про необхідність реалізації інформаційної стратегії, метою якої є донесення важливості поводження з відходами як до населення, так і до уряду з метою прийняття конкретних політичних рішень.

Як повідомляв УНІАН, раніше асоціація «Український екологічний альянс» виступила з ініціативою створення комплексного механізму поводження з відходами, який включає законодавче врегулювання, залучення інвестицій і розвиток соціальної відповідальності.

Кабінет міністрів України на засіданні 18 березня скасував урядову постанову №915, яка регламентує створення державного підприємства "Укрекоресурси", що має монопольне право на утилізацію тари в країні.

За оцінками Міністерства економічного розвитку і торгівлі, це рішення дасть змогу лібералізувати ринок утилізації відходів і створити до 10 тис. нових робочих місць.

Довідка УНІАН. Асоціація «Український екологічний альянс» є всеукраїнським об'єднанням організацій і компаній, основними напрямками діяльності яких є збирання, знищення і переробка різних відходів, прибирання сміття, боротьба із забрудненням.

При цьому в асоціації представлені провідні підприємства-перевізники міста Києва.