На планеті зафіксували ділянки вбивчої спеки з високою вологістю / Фото: cikavosti.com

Короткочасні кліматичні стани, в яких сукупна температура і вологість перевищували фізіологічні межі витривалості людини, неодноразово траплялися в Азії, Африці, Австралії, Південній і Північній Америці.

За словами американських вчених, такі спалахи поки спостерігаються у вузько локалізованих областях. Проте їх інтенсивність і частота поступово збільшуються, повідомляє Sciences Advances.

Проаналізувавши дані метеорологічних служб, зібрані з 1979 по 2017 рік, автори дослідження показали, що їх кількість подвоїлась.

Відео дня

Найчастіше вони виникали на території півострова Індостан, північному заході Австралії, півдні Китаю, а також уздовж узбережжя Червоного моря і Мексиканської затоки. Найбільш високі, потенційно фатальні значення вологості й температури були зафіксовані в районах міст Дахран і Дамман (Саудівська Аравія), Доха (Катар) і Рас-аль-Хайма (ОАЕ), сукупне населення яких становить близько трьох мільйонів осіб.

Читайте такожПостраждає третина населення: вчені прогнозують нові катаклізми через спеку

Попередні дослідження не могли виявити подібних тенденцій, бо в них розглядалися середні значення температури й вологості, виміряні на великих територіях і протягом кількох годин. Вчені вивчали щогодинні зведення з 7877 окремих метеостанцій, що дозволило зафіксувати короткочасні спалахи фатальної спеки.

В таких умовах людський організм охолоджується, виділяючи тепло через шкіру за допомогою поту. Цей процес добре працює в посушливих регіонах, але не так добре — у вологих, де повітря вже досить насичене водяною парою і не може поглинути ще.

В особливо екстремальних випадках потовиділення взагалі може зупинитися. Тоді тіло почне нагріватися понад міру, і навіть фізично сильний, здоровий чоловік, який відпочиває в тіні без одягу і з наявністю питної води, може загинути.

Попередні дослідження показали, що і добре пристосовані до високих температур люди не можуть виконувати активні дії, коли показання вологого термометра (приладу, який показує температуру мокрого тіла) сягають 32°C. 35°C — пікове значення, зафіксоване на узбережжі Перської затоки — вважається межею людського виживання.

Подібні кліматичні зміни несуть найбільш високий ризик для бідних країн, що розвиваються, де люди не мають змоги своєчасно прийняти холодний душ або знаходитися в приміщенні з кондиціонером.

Але навіть у тих регіонах, де у жителів подібна можливість є, необхідність постійно переривати свою діяльність для того, щоб сховатися від спеки й охолодити тіло, що завдасть серйозної шкоди економіці.

Як повідомляв раніше УНІАН, погодні умови, які спостерігаються зараз, будуть в Україні ще в найближчі 10 років. Мова йде про посуху, штормових вітрах, різкі коливання температур.