У Госпродпотребслужбе пообіцяли 24 години відреагувати і припинити безлад / фото УНІАН

Фахівці столичного управління Держпродспоживслужби в ході проведених перевірок якості шкільного харчування виявили в 38 загальноосвітніх навчальних закладах столиці порушення санітарних норм і умов зберігання продуктів.

Читайте такожДержпродспоживслужба перевірятиме виробників та продавців продуктів без попередження

Як передає кореспондент УНІАН, про це повідомив на прес-брифінгу начальник Головного управління Держпродспоживслужби в м. Києві Олег Рубан.

Відео дня

За його словами, перевірки здійснювалися за повідомленнями від батьків і адміністрації шкіл про факти неякісного харчування, організованого суб'єктами господарювання, з якими укладено відповідні угоди за результатами тендерних процедур.

"На сьогоднішній день виникла загроза припинення надання харчування в навчальних закладах, де працюють недобросовісні бізнесмени. На цьому тижні ми (Госпродпотребслужба) будемо проводити повторні перевірки і будуть виноситися рішення про припинення надання послуги з харчування у цих закладах", - сказав Рубан.

За його словами, зафіксовано порушення технологічного режиму приготування страв, умов зберігання продуктів, не проходження медоглядів працівниками харчоблоків, занижений вихід страв по калорійності і вагою і т. п.

"Це все підтверджується лабораторними дослідженнями. В результаті висівали умовно патогенні, а також стерини, які взагалі небезпечні для дітей і підлітків", - зазначив Рубан.

Він повідомив, що усім суб'єктам господарювання, у яких виявлено порушення, підготовлені і направлені приписи. "Але 6 суб'єктів, про яких ми говоримо, взагалі несуть загрозу життю і здоров'ю дітей. І сьогодні їх діяльність припинена. Якщо буде виявлено невиконання приписів, діяльність суб'єктів буде припинена", - сказав Рубан.

Він додав, що питання подальшого харчування дітей у навчальних закладах буде винесений для вирішення на рівень міськдержадміністрації для пошуку альтернативного надання послуг.

"Ми сьогодні зібралися з метою, щоб батьки, адміністрація школи відповідально ставилися до харчування дітей і зверталися в разі недоброякісного надання послуг в компетентний орган або Київську госадминистраци... Ми протягом 24 годин будемо реагувати і припиняти безлад", - запевнив він.

У свою чергу директор Департаменту освіти і науки Олена Фіданян зазначила, що багато порушень було виявлено в закладах Солом'янського району, де послуги надає компанія, яка вперше вийшла на цей ринок в столиці. "Безумовно, сніданок за 11 гривень, який сьогодні надає організація, не є повноцінним, не дотримуються норма, калорійність. Така ситуація викликає не тільки занепокоєння, але й рішучі дії. Наше завдання - покращити харчування, щоб організації відповідально його здійснювали", - підкреслила Фиданян.

Вона запевнила, що міська влада має всі можливості забезпечити якісним харчуванням дітей у тих школах, де в разі рішення Держпродспоживслужби припинять роботу недобросовісних виконавців послуг.

"Це остання навчальна тиждень, за якою починаються канікули. Завершується календарний рік, та угоди, укладені між районними управліннями освіти та постачальниками послуг з організації харчування. Зараз тривають тендерні процедури. Для нас дуже важливо, щоб на тендерні процедури зайшли тільки відповідальні організатори, які можуть надати якісні послуги харчування дитині", - зазначила Фиданян.

За її даними, в Києві сьогодні харчуються безкоштовно, за міські кошти, понад 127 тисяч дітей, 121 тисяча - це учні 1-4 класів та понад 6 тисяч - це діти пільгових категорій 5-11 класів. Всього з міського бюджету в 2018 році на безкоштовне харчування виділено 267 мільйонів гривень. Середня вартість безкоштовного сніданку в шкільній їдальні становить орієнтовно 15 гривень. Однак ця цифра в різних районах різна через проведення тендерних процедур. Найвища в Шевченківському районі - 16,50 гривні, найнижча - 11 гривень - у Солом'янському районі.