Проект «Агрокебети» змінює систему аграрної освіти в Україні

Вперше в історії незалежної України чотирнадцять аграрних компаній об’єдналися для запуску пілотного освітнього проекту «Агрокебети».

Сучасна аграрна освіта України потребує кардинальних змін та нового підходу в підготовці кадрів. Запит від бізнесу фіксує потребу у мультифункціональних працівниках. Саме тому у січні 2019 року на базі факультету аграрного менеджменту НУБіП України Асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) започаткувала програму «Агрокебети» з підготовки фахівців відповідно до сучасних викликів ринку праці та вимог роботодавців аграрного сектору.

Україна разом з Бразилією та Китаєм входить до трійки країн світу з найвищими показниками зростання продуктивності в сільському господарстві за останні 10 років. Такі успіхи пов'язані в першу чергу з залученням нових технологій в українське сільське господарство по всьому виробничому ланцюгу. Очевидно, що подальший розвиток агросектору можливий лише при використанні всіх переваг технічного прогресу і сучасних інновацій. А це означає, що і сучасна аграрна освіта України потребує кардинальних змін та нового підходу в підготовці кадрів для агробізнесу майбутнього.

Відео дня

Метою програми є підготовка спеціалістів нового формату для агробізнесу, так званих «farm managers» або «польових командирів», які володіють універсальними знаннями одночасно в сфері агрономії, тваринництва, аграрної інженерії та бізнес-менеджменту. Навчальний курс, який розробляється спільно з НУБіП України, агрокомпаніями, НМЦ «Агроосвіта» і Міносвіти стане платформою для подальшої мультиплікації на всі прогресивні навчальні заклади аграрного напрямку в Україні.

«На сьогодні дуже важливо донести молодим людям, що агро — це не фуфайка і кирзові чоботи, а в першу чергу сучасні технології, які змінюють світ і це реально круто, — розповідає ідеолог проекту «Агрокебети» Алекс Ліссітса, президент асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», генеральний директор ІМК. — Наша спільна мета — не лише провести один навчальний курс і розробити навчальну програму, а змінити загалом всю систему агроосвіти, зробити її більш бізнес-орієнтованою та повернути інтерес молоді до села і сільського господарства. І той факт, що всі лідери аграрного ринку України об'єдналися заради цієї мети, мене особисто дуже радує і надихає».

За перші два місяці з запуску проекту, на нього подалось майже 10 кандидатів на одне місце, що вже в 3 рази більше, ніж кількість заявок на агроменеджмент, агрономію і інженерію в минулому році в аграрні ВНЗ України. В результаті очікується конкурс в 50 чоловік на місце, що може стати абсолютним рекордом серед аграрних ВНЗ за всі роки незалежності України.

Однією з переваг участі в програмі є менторський супровід — топ-менеджера агрокомпанії, який супроводжуватиме студентів протягом усього проекту. Викладачами програми стануть представники агробізнесу, ментори проекту, зіркові закордонні спікери, викладачі-практики університетів України. Керуючим органом програми є Наглядова  рада, яка складається з числа публічних осіб та менторів проекту.

Навчання на програмі «Агрокебети» розпочнеться вже 1 вересня 2019 року.

Проект реалізовується завдяки передовим аграрним компаніям: Corteva Agriscience™, «МХП», New Holland, IMMER Group, «Агропросперіс», «ІМК», Cygnet, Bayer, «Галс Агро», Kernel, LNZ Group, «Лімагрейн Україна», AgroHub, SmartFarming.