Україна збільшила імпорт овочів у два рази / фото УНІАН

Імпорт овочів до України в 2018-2019 маркетинговому році (МР, серпень 2018 - липень 2019) збільшився у два рази в порівнянні з попереднім маркетинговим роком і становив 264,1 тис. тонн, повідомила прес-служба аналітичної платформи Eastfruit.

"В сезоні 2018-2019 років (серпень - липень) імпорт овочів до України істотно перевищив попередній рекорд, який тримався дев'ять років - з сезону 2009-2010 років. Тоді імпорт овочів в країну за сезон вперше перевищив 200 тис. тонн і становив 208,5 тис. тонн. З тих пір обсяг імпорту овочів навіть не наближався до позначки в 200 тис. тонн, але минулого сезону він перевищив попередній рекорд відразу на 27% і досяг 264,1 тис. тонн", - сказано в повідомленні.

За словами аналітиків, в 2018-2019 маркетинговому році обсяги імпорту перевищили показник попереднього сезону в натуральному вираженні більш ніж у два рази. При цьому в грошовому вираженні імпорт овочів в Україну в минулому сезоні досяг 155 млн дол.

Відео дня

У прес-службі зазначили, що головними позиціями імпорту овочів до України в грошовому вираженні були томати, цибулю, перець і огірки.

"За обсягом імпорту лідерство вперше захопила цибуля ріпчаста, якої було завезено за минулий сезон цілих 87 тис. тонн - у 26 разів більше, ніж сезоном раніше. Також було імпортовано 66 тис. тонн томатів, 18,3 тис. тонн товарної картоплі, 14,7 тис. тонн огірків, 11,8 тонн перцю, 9,5 тис. тонн різних видів капусти і 7,5 тис. тонн моркви", - додали в прес-службі.

За даними аналітиків, в 2018-2019 маркетинговому році Україна наростила імпорт майже всіх позицій овочів, включаючи салатні культури і зелень.

У прес-службі додали, що незважаючи на те, що прогнози врожаю овочів в сезоні 2019-2020 були оптимістичними, вже в серпні, під час збирання нового врожаю, Україна почала імпортувати картоплю. Очікується, що у вересні буде перевищено черговий рекорд імпорту цієї продукції, оскільки ціни на неї продовжують зростати навіть враховуючи збільшення загального обсягу виробництва картоплі.

Як повідомляв УНІАН, за даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", урожай овочів в 2019 році може скоротитися на 5,8% і становити 8,9 млн тонн, плодів і ягід - на 12,7%, до 2,2 млн тонн.