Ілюстрація REUTERS

На ринку України 18% чорної ікри та м'яса осетрових виявилися нелегальними, а 3% - підробками.

Читайте такожЕксперти перевірили, що продають українцям під поглядом вершкового масла (відео)

Про це йдеться в дослідженні ринку чорної ікри та м'яса осетрових риб, проведеного Всесвітнім фондом дикої природи (WWF) в Україні та Інститутом зоологічних досліджень Лейбніца.

Відео дня

Згідно з повідомленням, походження продукту - з дикої природи або з аквакультури - визначалося методом аналізу ізотопів, які накопичуються, потрапляючи в тіло тварини з води та їжі.

"Виявилося, що 18% досліджених зразків чорної ікри та м'яса осетрових риб у відкритих точках продажів на українському ринку - дикого походження, тобто це нелегальні товари", - сказано в повідомленні.

Зокрема, серед нелегальної продукції виявлено п'ять зразків м'яса осетрових та один зразок ікри. Всі вони були придбані на відкритих ринках або через прямі придбання "з рук".

Крім того, один зразок чорної ікри виявився підробкою.

"Дослідження показали, що ікринки були штучно створені з відходів осетрових риб", - наголошується в повідомленні.

При цьому, згідно з результатами дослідження, решта 79% такої продукції - аквакультурного походження, тобто вирощені легально.

У рамках дослідження, яке проводилося у 2016-2019 роки, експерти під виглядом таємних покупців відібрали 33 зразки (21 зразок чорної ікри та 12 зразків м'яса осетрових) в ресторанах і магазинах Києва, Одеси, Харкова, Дніпра, Львова, Херсона, а також придбали зразки через інтернет оголошення.

За даними Міжнародного союзу охорони природи, 85% видів осетрових перебувають на межі зникнення. Основними загрозами для життя осетрових є втрата нерестовищ і браконьєрський вилов.

Як повідомляв УНІАН, промисловий вилов риби та біоресурсів у водоймах України у 2019 році збільшився на 2,2% – до 51 тисячі тонн.