Ілюстрація REUTERS

Наслідки обмеження експорту зерна на період загальнонаціонального карантину були б катастрофічними для аграрного сектора України.

Читайте такожЕксперти прогнозують збільшення врожаю гречки та гороху в Україні

Про це повідомляє прес-служба "Української Зернової Асоціації (УЗА).

Відео дня

"Будь-які обмеження експорту зерна з України мали б катастрофічні наслідки в першу чергу для сільського господарства країни (оскільки ми споживаємо невелику частину вирощеного зерна - це призвело б до скорочення посівів, а значить, падіння збору врожаю), а потім і для всієї економіки країни", - цитує прес-служба слова президента УЗА Миколи Горбачова.

В асоціації підкреслюють, що в умовах падіння глобальної економіки експорт зернових відіграє критичну роль у формуванні ВВП та валютної виручки країни. Зокрема, у 2019 році експорт зернових приніс Україні 9,8 мільярда доларів.

Тому в УЗА вітають рішення уряду зі збереження експорту зернових, а також готові запропонувати тактичні кроки, які допоможуть аграріям вистояти під час економічної кризи, продовжити вирощувати та експортувати зерно.

Як повідомляв УНІАН, Кабінет міністрів у зв'язку з поширенням коронавірусу прийняв рішення продовжити карантин в Україні до 24 квітня.

Раніше заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка заявив, що на час карантину Україна не обмежуватиме експорт зернових культур, соняшникової олії, м'яса птиці та інших ключових експортних позицій.

Аграрії з початку 2019-2020 маркетингового року (МР, липень 2019 - червень 2020) експортували 44,19 мільйона тонн зернових культур (за станом на 24 березня).