Експерт розповів, які харчі цьогоріч в Україні стали більш доступними за ціною / ua. depositphotos.com

У квітні проти грудня 2022 року найбільш суттєве зниження серед 33 найменувань продуктів харчування прослідковувалось на гречані крупи (на 19,9%) та на буряк (на 20%).

Як повідомив директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко, посилаючись на дані Держстату, також за цей період суттєво зменшилися ціни на крупи пшеничні (-7%), яйця (-6,9%), рис (-4,9%), ячні (-3,3%) та манні (-2,9%) крупи. Дещо менше - на сало (-2,3%), олію соняшникову (-1,8%) та борошно пшеничне (-1%).

Разом з тим проти березня у квітні найсуттєвіше знизились ціни на буряк (-9,9%), яйця (-8,4%) та гречані крупи (-4,2%). Значно менше - на рис (-1,6%), олію соняшникову (-1,4%), крупи пшеничні (-1,1%), молоко пастеризоване, картоплю (-0,6%), борошно пшеничне (-0,4%),  цукор (-0,3%). Ціни на макаронні вироби з м’яких сортів пшениці, крупи ячні, сири м’які жирні, масло вершкове та сало зменшились на 0,1-0,2%.

Відео дня

"Лідерами зростання споживчих цін на продукти харчування проти грудня 2022 року у квітні поточного року стали морква (+96,5%), капуста білокачанна (+83,5%) та цибуля ріпчаста (+72%)", - зауважив експерт.

Крім того, зростання споживчих цін на харчові продукти у квітні проти березня 2023 року збереглося по яблуках (+18,6%), моркві (+11%), свинині (+8,5%), капусті білокачанній (+6,9%), пшону (+3,3%), молочним сумішам для дитячого харчування (+3,1%), яловичині (+2,2%). 

По інших продуктах, за словами Лупенка, включаючи цибулю ріпчасту, зростання цін відбулося в межах 1-2%, а по хлібній групі, ковбасам вареним І гатунку та сметані жирністю до 15% – на 0,4-0,7%.

Науковець підкреслив, на споживчому ринку під тиском очікування надходження сезонної продукції, в першу чергу від нового врожаю, відбувається суттєве зменшення цін на харчові продукти. 

За прогнозами Інституту аграрної економіки, найближчим часом слід очікувати зменшення споживчих цін на продукти овочевої групи, борошно, крупи, яйця та молочні продукти.

За понад рік війни ціни в Україні підвищилися на третину

Як повідомляв УНІАН, за підрахунками експертів Інституту аграрної економіки, за рік повномасштабної війни ціни на харчові продукти в Україні зросли майже на третину. Проте з надходженням продуктів нового врожаю середні ціни на окремі категорії можуть зменшитися.

Зокрема, за даними аналітиків EastFruit, вартість тепличних огірків в середньому збільшилася на 25% у порівнянні з травнем минулого року. Зниження цін на овочі, можливо, відбудеться в червні, вважає експерт Олег Пендзин. 

Вас також можуть зацікавити новини: