В Україні різко впали транспортні перевезення зернових / фото УНІАН

Обсяги транспортних перевезень зернових та продуктів помелу у першому півріччі 2020 року у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року скоротилися на 19,9%.

Читайте такожУкраїнські аграрії зібрали плачевний урожай кукурудзи

Про це повідомила прес-служба Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" з посиланням на наукового співробітника відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Ярослава Навроцького.

Відео дня

"Обсяги перевезення зернових і продуктів помелу - єдиного універсального агропродукту, який перевозиться всіма видами транспорту в значних обсягах - зменшилися за цей період на 19,9%", - цитує прес-служба його слова.

При цьому обсяги перевезення зерна і продуктів перемолу залізничним транспортом у січні-червні 2020 року скоротилися на 7,5% - до 168,3 мільйона тонн з 181,9 мільйона тонн. Експерт підкреслив, що протягом останніх десяти років вищий рівень падіння (-18,6%) спостерігався лише у 2015 році.

Також Навроцький повідомив, що нестабільною була ситуація в системі перевезень автомобільним транспортом, здійснюваних підприємствами.

"Обсяги перевезення зернових зменшилися на 18,8%. Якщо в першому півріччі 2019 року автотранспортом було перевезено 7,219 мільйона тонн цього виду агропродукції, то в першому півріччі 2020 року - лише 5,861 мільйона тонн", - сказав він.

Де ще спостерігається спад перевезень

За словами експерта, ще більший спад спостерігався в автоперевезеннях сирого коров'ячого, овечого і козячого молока – на 18,9% (до 197,3 тисячі тонн з 243,2 тисячі тонн).

Водночас обсяги перевезення картоплі зросли.

"Зокрема, за шість місяців 2020 року автомобільним транспортом перевезено 12 тисяч тонн картоплі - на 15,7% більше, ніж у січні-червні минулого року. При цьому обсяги перевезення картоплі в міжнародному сполученні збільшилися в 14,2 раза: до 6,55 тисячі тонн з 0,46 тисячі тонн", - цитує прес-служба слова Навроцького.

Імпорт картоплі в Україну

Загалом за січень-червень цього року всіма видами транспорту в Україну було імпортовано 232 тисячі тонн картоплі, а експортовано – 1,312 тисячі тонн.

Експерт зазначив, що імпорт картоплі надав позитивний ефект на ціну цього виду агропродукції в Україні.

"Оскільки ціни на картоплю у 2020 році зросли з мінімальної ціни 12,8 гривні в лютому до максимальної ціни 16,60 гривні в червні, в результаті ввезення дешевшої імпортної продукції ціна вирівнялася і поступово почала спадати шляхом врожаю вітчизняної картоплі", - пояснив Навроцький.

Чим Зернові возять найчастіше

Експерт також повідомив, що морським транспортом перевезено лише 790,4 тисячі тонн сільськогосподарської продукції, що на 17,3% менше, ніж за відповідний період 2019 року.

За словами Навроцького, зменшення обсягів перевезення зернових викликане кількома факторами.

"По-перше, на перевезення зерна автомобільним транспортом, особливо за кордон, вплинули карантинні заходи, введені у зв'язку з пандемією COVID-19. По-друге, зменшення кількості зернових та зернобобових, які забезпечують найбільші транспортні потоки серед агропродукції. Станом на 1 липня 2020 року кількість зерна на підприємствах була на 48,9% меншою у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року", - цитує прес-служба його слова.

Найбільше скоротилися автоперевезення ЗЕРНОВИХ / REUTERS

Найближчим часом на скорочення обсягу перевезень автомобільним транспортом впливатимуть карантинні заходи та зменшення на 7-10 мільйонів тонн врожаю 2020-2021 маркетингового року.

Що ще негативно вплине на перевезення

Також Навроцький прогнозує, що перехід земель сільськогосподарського призначення від одних власників ДО ІНШИХ може також негативно впливати на обсяги перевезень.

Крім цього, за його словами, надалі посилюватиметься вплив зміни клімату, який може призвести до зменшення врожаю та потребуватиме оптимізації технологій.

Навроцький підкреслив, що в цій ситуації важливою є збалансована політика держави.

"При збалансованому підході держави до означених проблем, збільшенні інвестицій в будівництво і модернізацію інфраструктури, а також у розвиток власного торгового флоту ситуація поступово вирівняється і аграрне виробництво та обслуговуюча його транспортна система будуть працювати в оптимальному режимі", - цитує прес-служба його слова.

Що цьому передувало

  • Акціонерна компанія "Укрзалізниця" за 17 днів серпня збільшила обсяги перевезення зернових на 14% у порівнянні з відповідним періодом минулого року.
  • Українська зернова асоціація (УЗА) в Жовтневому звіті знизила прогноз валового збору врожаю зернових і олійних культур у 2020/2021 маркетинговому році (МР) до 87,5 мільйона тонн з 95,6 мільйона тонн (на 8,5%) у зв'язку з несприятливими погодними умовами для врожаю пізніх культур.