Поки у світі популярні грецький йогурт, турецький йогурт, в Україні розвивається своя йогуртова традиція – карпатська. Популярність карпатського йогурту має багато причин, проте ключова – універсальність продукту. Карпатським йогуртом можна замінити швидкий сніданок, перекус чи легку вечерю, або ж вживати у якості соусу, заправки до салату чи додатку до фруктів.

Традиційний рецепт автентичного карпатського йогурту винайшли карпатці. Жителі гір виготовляли кисломолочний продукт понад дві доби. Спершу витримавши свіже парне молоко у прохолодному місці – льосі, а потім переливши трохи підкислий продукт у горщики, внутрішні стінки яких попередньо обмащували вершковою сметаною.

Популярність сучасного карпатського йогурту – досягнення української молочної компанії "Галичина", яка відновила рецептуру продукту та запустила карпатський йогурт у сучасному форматі в масове виробництво. Тепер карпатським йогуртом можна смакувати на території всієї України.

Відео дня

Рецептура карпатського йогурту

Особливості карпатського йогурту – ніжний вершковий смак, природна жирність й густина та відсутність кислинки. Це досягається завдяки особливому поєднанню заквасок та унікальному процесу сквашування кисломолочного продукту. Окрім густого карпатського йогурту, що відомий своєю щільністю та ситністю, є також питний.

Користь карпатського йогурту

Питання корисного харчування особливо актуальне восени: коли навчання та робота вимагають багато ресурсів, а організм вимагає додаткові вітаміни через брак сонця та повноцінного раціону. Карпатський йогурт має природний вміст білка та не містить цукру, штучних ароматизаторів і барвників. Науково доведено, що кисломолочні продукти мають покращують обмін речовин, баланс мікрофлори та навіть нервову систему.

Натуральність карпатського йогурту

Науковці не один рік говорять, що місцеві продукти краще засвоюються та мають вищу біологічну цінність для організму. Екоорієтовані люди надають перевагу локальним продуктам у щоденному раціоні, адже на їх логістику витрачається значно менше ресурсів, аніж на експортовані.

Для виробництва карпатського йогурту використовують українське фермерське молоко вищого сорту, а 40% сировини походить з Карпатського краю.