Ілюстрація REUTERS

Україна має реальні шанси протягом п'яти років добитися незалежності від імпорту газу завдяки зміні роботи Державної служби геології та надр і переходу на проведення відкритих електронних аукціонів із продажу спеціальних дозволів на видобуток вуглеводнів.

Читайте такожДешевий газ для України: що зроблено і що треба зробити

Про це під час засідання уряду заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман.

Відео дня

«У нас є можливості до 2025 року, 2023 року 2024 року суттєво збільшити, реактивно збільшити видобуток газу. Яким чином? Повною зміною роботи Держгеонадр, тієї структури, яка до 2014 року лише своїм, під килимом, роздавала родовища. Ми, фактично, перші, хто зруйнував схему таємних розподілів і впроваджуємо абсолютно нову систему публічних аукціонів», - сказав Гройсман.

«Ми маємо відмовитися від закупівель за кордоном - аж до 1 кубометра газу. Це наша стратегічна мета. Це дасть нам можливість себе повністю забезпечити газом, і дасть можливість системно знизити ціни на газ. Тому що, гаслами ціни на газ знизити неможливо», - сказав прем'єр.

Гройсман також сказав, що здивований тим фактом, що Україна, маючи одні з найбільших в Європі запасів вуглеводнів, не розвивала їхній видобуток, а щорічно їх імпортувала з країни-агресора.

«Україна, яка має всі необхідні запаси газу, нафти, особливо, що стосується газу, імпортувала його з Російської Федерації. Я не розумію, чому не було інвестовано достатньо фінансових ресурсів, щоб відкрити ці поклади і забезпечити Україну повноцінним споживанням власного газу. Точніше, я розумію, чому цього не відбувалося. Тому що, на тих транзитах, на тих закупівлях вигідно було сидіти тим, хто з цих потоків отримував мільйони, сотні мільйонів, а, можливо, і мільярди", - сказав прем'єр.

"Тому їм було все одно, як буде жити країна, а Росії це було вигідно, оскільки вони завжди це використовували як засіб тиску на Україну», - зазначив прем'єр.

Як повідомляв УНІАН, раніше Гройсман заявив, що розчарований невиконанням Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України» плану з нарощування видобутку газу до 2020 року.

Програмою «20/20» передбачається нарощування видобутку газу найбільшої в Україні газодобувної компанією «Укргазвидобування» до 20 млрд куб. м до 2020 року. Цієї мети планується досягти завдяки бурінню нових свердловин і проведенню інтенсифікації видобутку на діючих свердловинах.

Однак під час виконання цієї програми компанія зіткнулася з неотриманням ліцензій на нові родовища, що суттєво зашкодило виконання плану.

За словами голови компанії Олега Прохоренка, «Укргазвидобування» впродовж 2016-2018 років 170 разів подавала заявки на одержання нових ліцензій, проте отримала лише 17 нових спеціальних дозволів.

Водночас він зазначив, що програмою 20/20 передбачено щорічне одержання 15-20 нових ліцензій на рік.

«Укргазвидобування» в 2018 році, порівняно з 2017 роком, збільшила видобуток природного газу на 1,6% - до 15,496 млрд куб. м.

Довідка УНІАН. «Укргазвидобування» - найбільша газовидобувна компанія України, частка якої в загальному обсягу видобутку вуглеводнів в країні становить 70%. 100% акцій компанії належать державному холдингу «Нафтогаз України».