REUTERS

Узгоджений раніше між Україною, ЄС і РФ "зимовий" пакет угод закінчується наприкінці березня, і РФ не ініціює обговорення "літнього" пакету, а пропонує працювати в рамках існуючого договору, сказав в інтерв'ю Рейтер міністр енергетики Росії Олександр Новак.

"Нас турбувала зима, зиму ми прожили. По "літньому" пакету все просто - є контракт, у рамках контракту, в режимі передоплати, скільки буде сплачено - стільки буде поставлено. Можливо, їм (Україні) влітку газ для власного споживання і не знадобиться, як це було минулого літа, наприклад", - вважає Новак.

За його словами, в разі, якщо все-таки українська сторона вирішить звернутися до Москви за знижкою на поставки після березня, уряд РФ розгляне це прохання.

Відео дня

Читайте такожУкраїна хоче підвищити Росії тариф на транзит газу до Євросоюзу на 30%

"Відповідно до контракту, якщо ціна за формулою буде $330 і вище, то знижка може бути не вище $100. А якщо нижче - то не більше 30 відсотків від ціни за формулою. 30 відсотків - це експортне мито. Ми не можемо дати знижку більше, ніж $100 при ціні нижче $330 - це буде більше, ніж експортне мито", - сказав Новак.

За оцінкою Новака, вартість газу для України у другому кварталі може становити без знижки близько $350-360 за 1.000 кубометрів.

"Знижка може бути і менше $100 з урахуванням того, що ціна впала - ми ж не будемо давати знижку у $100 і ціна буде менше, ніж вони зараз на ринку купують. Це потрібно буде порівнювати з цінами на ринку", - сказав Новак.