Ілюстрація REUTERS

Росія технічно має можливість наступного року не використовувати український транзит, навіть якщо не буде побудований "Північний потік-2", виконуючи виключно мінімальні поставки газу європейським споживачам за чинними контрактами.

Читайте такожСША вирішили зупинити будівництво «Північного потоку-2»

Про це заявив голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, виступаючи на організованій Concorde Capital інвестиційної конференції в Києві.

Відео дня

"За моєю оцінкою, яку також поділяють й наші європейські партнери, ймовірність того, що 1 січня ми отримаємо повне припинення транзиту, як це було в січні 2009 року, досить висока", - сказав Коболєв.

За його словами, зупинка транзиту може обернутися повномасштабною кризою в Україні й недоотриманням доходів обсягом близько 3 мільярдів доларів на рік, або близько 3% ВВП.

Для розв'язання цієї проблеми Коболєв закликав сформувати запаси газу для збереження тиску в українській ГТС на рівні близько 20 мільярдів кубометрів на початок опалювального сезону.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським "Газпромом" було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (до 2020 року) російський монополіст планує максимально скоротити транзит свого газу через територію України. Такі тристоронні переговори Україна - Європейський Союз - РФ з питань транзиту газу після 2019 року заплановані на травень цього року.