Ілюстрація REUTERS

Україна зможе підписати новий транзитний договір з Росією після 17 грудня, коли буде повноцінно імплементовано норми європейського законодавства в українське, а також завершено процес відділення газотранспортної системи від «Нафтогазу».

Про це повідомив міністр енергетики й захисту навколишнього середовища України Олексій Оржель за підсумками тристоронніх переговорів між Україною, ЄС і Росією про транзит газу після 2019 року.

Читайте такожУ Єврокомісії розчаровані результатами переговорів щодо газу між представниками України, ЄС та Росії

Відео дня

«Потенційно ми ще не можемо підписати ці договори, ми повинні бути готові. Згідно з нашою дорожньою картою, ці можливості з'являться після 17 грудня», - сказав Оржель.

Він додав, що Україна хоче інтенсифікувати технічні переговори між сторонами і наступну зустріч запропонувала провести після 11 листопада.

«Я думаю, що ми з одного боку інтенсифікуємо технічні переговори про тарифи, обсяги, адже що більший обсяг, то менший тариф. Ми також інтенсифікуємо тристоронні взаємодії і найближчим часом вийдемо з чіткою пропозицією», - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 28 жовтня у Брюсселі відбулися тристоронні переговори щодо транзиту газу через територію України з 1 січня 2020 року.

Попередня зустріч відбулася 19 вересня.

Переговори були зосереджені навколо питань: яким чином відобразити енергетичні правила ЄС у майбутній рамковій угоді; належна тривалість майбутнього контракту; необхідні обсяги з можливою варіативністю; тарифи.

Російський монополіст «Газпром» під час переговорів 19 вересня вперше допустив можливість укладення контракту за європейськими правилами з 1 січня 2020 року, якщо вони будуть повною мірою впроваджені в Україні до кінця поточного року.

Довідка УНІАН. Чинний транзитний контракт України з російським «Газпромом» було укладено у 2009 році терміном на 10 років. Після його завершення (з 2020 року) російський монополіст має намір максимально скоротити транзит свого газу через територію України.