НАЕК «Енергоатом» зараз не має постійних керівників

Спілка ветеранів атомної енергетики і промисловості України звернулась з відкритим листом до Президента України Володимира Зеленського, прем’єр-міністра Дениса Шмигаля та голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова із закликом терміново втрутитись в критичну ситуацію, яка склалась навколо Державного підприємства НАЕК «Енергоатом».

Відкритий лист, текст якого має у своєму розпорядженні УНІАН, підписали колишній директор Запорізької АЕС, екс-народний депутат України Володимир Бронніков, колишній директор Рівненської АЕС Володимир Коровкін, голова Ради Спілки ветеранів атомної енергетики та промисловості України Максим Кремень, колишній заступник головного інженера Київського інституту «Енергопроект» Віктор Шендерович та Микола Штейнберг, який у різні роки обіймав посади головного інженера Чорнобильської АЕС, голови Держатомнагляду України і заступника міністра енергетики України.                  

Автори листа переконані, що у ядерній енергетиці країни складається загрозлива ситуація. «Протягом декількох місяців провідний постачальник електроенергії в країні, НАЕК «Енергоатом», не має постійних керівників, які б отримали відповідні дозволи органу ядерного регулювання. Відтак, юридично ніхто не відповідає за безпеку АЕС. Невже нам замало Чорнобиля і ми намагаємося повторити його знову?», - підкреслюють ветерани атомної енергетики.

Відео дня

Читайте такожЕнергоатом: критична ситуація на енергоринку вимагає негайних і рішучих дій

Вони зазначають, що керована дезорганізація так званого енергоринку привела до неплатежів за вироблену електроенергію. «НАЕК «Енергоатом» відчуває дефіцит фінансових коштів для забезпечення безпечної експлуатації та закупівель ядерного палива, який нестримно зростає. Чи усвідомлюєте Ви, до чого призведе вимушена зупинка ядерних енергоблоків?», - йдеться у листі.

Ветерани звертають увагу керівництва держави на те, що останнім часом «не припиняються спроби «протягнути» у керівництво НАЕК «Енергоатом» людей, професійно далеких від ядерної енергетики, для управління фінансовими потоками в інтересах осіб, для яких власне процвітання вище за благополуччя країни та її населення. Чи усвідомлюєте Ви, що усе це є грубим порушенням міжнародного режиму ядерної безпеки? Чи не час припинити інтриги навколо ядерної енергетики України та вжити заходів, щоб забезпечити безпеку країни та добробут її народу?».

Звертаючись до Президента України, прем’єр-міністра та голови Парламенту, автори листа наголошують: «Ми не просимо і не закликаємо, а наполягаємо  ̶  припиніть практику ТВО (тимчасово виконуючих обов'язки), припиніть фінансову дискримінацію НАЕК «Енергоатом», відверніть сповзання країни до чергового Чорнобиля!».