REUTERS

Верховна Рада України прийняла за основу і в цілому законопроект, згідно з яким 350 мільйонів гривень бюджетних коштів, виділених Міністерству енергетики та вугільної промисловості, буде направлено не на реструктуризацію державних вугільних підприємств, а на їх підтримку.

За відповідний законопроект №3813 проголосувало 280 народних депутатів при необхідному мінімумі в 226 голосів.

Законопроектом передбачається, що на підставі статті бюджету "Реструктуризація вугільних підприємств" 250 мільйонів гривень буде перенаправлено на державну підтримку держшахт, а ще 100 мільйонів гривень – на будівництво шахти №10 "Нововолинська".

Відео дня

Представляючи законопроект, голова підкомітету з питань видатків державного бюджету Олександр Горбунов повідомив, що Мінфін та Міненерговугілля висловилися проти цього законопроекту, оскільки, на їх думку, це сповільнить хід реалізації програми реструктуризації державних вугільних підприємств.

У свою чергу спікер парламенту Володимир Гройсман повідомив, що на добудову шахти №10 "Нововолинська" необхідно близько 700 мільйонів гривень, а завершити її будівництво при належному фінансуванні можна за 14 місяців.

"За оцінками фахівців, її добудова забере близько 14 місяців. Я вважаю, якщо б ми почали безперервний процес будівництва, наприклад, в жовтні, то ми могли б у 2017 році його завершити повністю", - сказав Гройсман.

Разом з тим, у лютому 2016 року глава Міненерговугілля Володимир Демчишин повідомив, що відомство має намір законсервувати шахту №10 "Нововолинська", будівництво якої розпочалося у радянські часи, через високу вартість робіт із завершення добудови шахти. За словами міністра, сума витрат на добудову оцінюється в 1,5 мільярда гривень.

Читайте такожУ Міненерговугілля розповіли, коли виплатять шахтарям зарплатні борги

Як повідомляв УНІАН, влітку 2015 року Кабмін ухвалив рішення ліквідувати шахту "Родинська" державного підприємства "Красноармійськвугілля" (Донецька область), шахту "Зарічна" держпідприємства "Львіввугілля" (Львівська область) і шахту №9 "Нововолинська" держпідприємства "Волиньвугілля" (Волинська область).

Уряд вже протягом року не надає підтримку держшахтам, плануючи повністю реформувати галузь, закривши більше 10 підприємств, а решта 24 шахти мають намір виставити на приватизацію.

За інформацією Міненерговугілля, Туреччина зацікавлена в тому, щоб взяти участь у приватизації державних вугільних шахт в Україні.

Довідка УНІАН. Більшість українських державних вугільних підприємств є збитковими з ряду причин: слабкі запаси, складна геологія, а також сильно застаріле обладнання. Протягом довгих років державний бюджет знижував вартість вугілля держшахт з допомогою дотацій. Це не призвело до розвитку вугільної галузі, а навпаки, лише сповільнювало реформи. При цьому на тему дотацій неодноразово спалахували скандали, пов'язані з вимиванням держкоштів через посередників, зокрема, під час президентства Віктора Януковича.

Читайте такожВ Україні з початку року зріс видобуток вугілля

За січень-лютий 2016 року державні шахти видобули 1,047 тисячі тонн вугілля, або 15,9% від загального обсягу видобутку в країні. Скорочення видобутку на держпідприємствах протягом 2 місяців склало 16,1%. При цьому їх обсяг у загальному видобутку по країні не перевищує 20%.