Порошенко: Ми диверсифікували постачання ядерного палива / фото УНІАН

Україна повинна за підсумками 2017 роки скоротити частку імпорту з Росії ядерного палива, необхідного для роботи атомних електростанцій, до 45% загального балансу споживання.

Читайте такожWestinghouse постачатиме ядерне паливо в Україну згідно з контрактом – заява компанії

Як передає кореспондент УНІАН, про це очільник держави Петро Порошенко повідомив під час візиту на Трипільську ТЕС держкомпанії «Центренерго».

Відео дня

«Ми диверсифікували постачання ядерного палива. Скільки ми імпортували ядерного палива (з Росії - УНІАН) 3 роки тому? 100 відсотків. Скільки ми отримали в 2016 році? Уже 55 відсотків. Скільки я поставив завдання на 2017 рік? Буде 45 відсотків», - сказав він, додавши, що решту 55 відсотків Україна купуватиме у американсько-японської компанії Westinghouse.

Як повідомляв УНІАН, у рамках диверсифікації джерел поставок ядерного палива для атомних станцій України і зниження залежності від одного джерела - російської компанії «ТВЕЛ» держкомпанія «Енергоатом» раніше уклала договір з компанією Westinghouse. У березні 2015 року Южно-Українська АЕС успішно виконала завантаження модернізованого палива ТВС-WR виробництва Westinghouse на третьому енергоблоці. У квітні 2015 року цей блок підключено до енергомережі країни.

У лютому 2016 року «Енергоатом» поставив на Запорізьку АЕС першу партію ядерного палива компанії Westinghouse. За підсумками першого півріччя 2016 року «Енергоатом» імпортував 41,6% тепловиділяючих елементів, що містять ядерне паливо, виробництва Westinghouse, а решта 58,4% - з Росії.

Також раніше повідомлялося про те, що в 2018 році «Енергоатом» планує заповнити активну зону одного з реакторів виключно паливом виробництва Westinghouse, повністю замінивши ним російське паливо від компанії «ТВЕЛ».

Довідка УНІАН. Держпідприємство «НАЕК «Енергоатом» - найбільший виробник електроенергії в Україні з часткою сукупного виробництва близько 55% в загальному обсязі виробництва електроенергії України. На «Енергоатом» покладено функції експлуатуючої організації, яка відповідає за безпеку експлуатації всіх АЕС країни.