Буславець переконана, що спалювання газу замість вугілля вигідніше лише тимчасово / фото УНІАН

Державне Центренерго планує у вітчизняних виробників придбати орієнтовно 2,4 мільйона тонн вугільної продукції, з яких близько половини забезпечать державні шахти, а решту куплять у приватних компаній. Найбільшою недержавною вугледобувною компанією є "ДТЕК" Ріната Ахметова.

Читайте такожОчевидна пряма залежність призначення Буславець на посаду та запуском "брудних" енергоблоків - нардеп

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

Відео дня

Зазначають, що, попри рішення Кабінету міністрів щодо пріоритетного використання вітчизняного вугілля на теплових електростанціях, зараз Центренерго продовжує використовувати природний газ для виробництва електричної енергії.

Тому підприємству рекомендують визначитись із перспективами закупівель вугільної продукції до кінця року.

За словами тимчасової виконувачки обов’язків міністра відомства Ольги Буславець, "зараз спалювання газу видається економічно вигідним, проте це тимчасове короткострокове рішення".

"Наразі вже спостерігається тенденція до збільшення ціни на природний газ. А з початком опалювального сезону і підвищенням попиту таке зростання лише прискориться. Тому, для надійної роботи електроенергетичного комплексу в осінньо-зимовий період необхідно забезпечити стале постачання вугільної продукції", - зазначила вона.

За словами керівниці Міненерго, чим довше шахти перебуватимуть у вимушеному простої, тим складніше буде повернути їх до нормального режиму роботи.

"Тому, якщо вже найближчим часом шахтарі не повернуться до роботи, в осінньо-зимовий період ми будемо вимушені імпортувати вугілля за зовсім іншими цінами", - пояснила Буславець.

У відомстві уточнили, що на друге півріччя "Центренерго" потребує орієнтовно 2,4 мільйона тонн вугільної продукції. З яких державними шахтами може бути забезпечено лише близько половини від необхідного обсягу. Решту "Центренерго" має можливість закуповувати у вітчизняних виробників "за конкурентними цінами".

Як повідомляв УНІАН, раніше тимчасовий міністр скандальним чином вирішила відключити три атомні енергоблоки й знизити потужність ще на п'яти блоках державного підприємства "Енергоатом", що виробляє саму дешеву електроенергію в країні. Це дало можливість іншим видам генерації, а саме вугільної та сонячної, зберегти свої доходи.

Найцікавіше, що інші виробники – це вугільні теплоелектростанції, дві третини яких входять до приватного енергохолдингу ДТЕК бізнесмена Ріната Ахметова. А також відновлювана енергетика, де найбільша частка ринку - понад 20 відсотків - належить тому самому холдингу ДТЕК.

Збігів і випадковостей тут бути не може. Буславець була призначена на посаду заступника міністра Мінекоенерго з покладанням обов'язків голови відомства в середині квітня. Кандидатуру схвалив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, який раніше працював топ-менеджером у компанії "ДТЕК-Західенерго".

Голова профільного енергетичного комітету парламенту Андрій Герус заявив, що з легкої руки Буславець під час перебування на посаді керівника директорату енергетичних ринків Міністерства енергетики свого часу була прийнята відома формула "Роттердам+". Як відомо, доходи від цієї скандальної формули теж отримав ДТЕК.